lider rusije i sad

Kremlj: Putin i Bajden će razgovarati u utorak

Portparol Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da će "predsjednici sami odlučiti" koliko će trajati razgovor. Bijela kuća nije komentarisala saopštenje

1662 pregleda 1 komentar(a)
Putin, Foto: Reuters
Putin, Foto: Reuters

Predsjednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Džozef Bajden razgovaraće u utorak putem video linka, izjavio je danas portparol Kremlja Dimitrij Peskov.

Peskov je za RIA Novosti dodao da će "predsjednici sami odlučiti" koliko će trajati razgovor.

Bijela kuća nije komentarisala saopštenje.

Rusija je odlučnija nego ikada da SAD garantuju da Ukrajina neće biti primljena u NATO-a, prenosi AP.

Američki obavještajni zvaničnici tvrde utvrdili da je Rusija stacionirala oko 70.000 vojnika u blizini granice sa Ukrajinom i da planira ofanzivu već početkom sljedeće godine, rekao je zvaničnik Bajdenove administracije.

Američki zvaničnici i bivše američke diplomate kažu da dok ruski predsjednik jasno postavlja temelje za mogući napad, ukrajinska vojska je danas bolje naoružana i pripremljena nego ikad ranije i da bi sankcije kojima Zapad prijeti nanijele ozbiljnu štetu ruskoj ekonomiji.

Bajden je u petak rekao da radi na "sveobuhvatnoj inicijativi" koja bi trebalo da oteža Putinu da napadne Ukrajinu.

"Ono na čemu sada radim je da formiram najsveobuhvatniji i najsmisleniji skup inicijativa kako bih gospodinu Putinu učinio vrlo, vrlo teškim da ostvari ono čega se ljudi plaše", rekao je Bajden.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da bi Rusija mogla da napadne Ukrajinu sljedećeg mjeseca. Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da se broj ruskih vojnika u blizini Ukrajine i na Krimu procjenjuje na 94.300, i upozorio da je u januaru moguća "eskalacija velikih razmjera".