Fauči: Prvi izvještaji pokazuju da je omikron manje opasan od delta soja

Izvještaji iz Južne Afrike, gdje se nova varijanta koronavirusa pojavila i gdje postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno povećala

9432 pregleda 2 komentar(a)
Fauči, Foto: Reuters
Fauči, Foto: Reuters

Doktor Entoni Fauči, infektolog i glavni savjetnik predsjednika SAD za pandemiju, izjavio je da, iako se omikron soj koronavirusa brzo širi državom, prve indikacije pokazuju da je manje opasan od delta soja.

On je za CNN rekao da je naučnicima potrebno više informacija prije nego što donesu zaključak o ozbiljnosti omikron soja.

Izvještaji iz Južne Afrike, gdje se pojavio i gdje postaje dominantna vrsta, pokazuju da se stopa hospitalizacije nije alarmantno povećala.

"Za sada, ne izgleda da postoji veliki stepen ozbiljnosti, ali zaista moramo da budemo oprezni prije nego što donesemo zaključke da je omikron manje ozbiljan i da ne izaziva tešku kliničku sliku, u poređenju sa delta sojem", rekao je Fauči.

On je naveo da Bajdenova administracija razmatra ukidanje ograničenja putovanja za putnike iz nekoliko afričkih zemalja koji nisu američki državljani.

"Nadajmo se da ćemo uspjeti da ukinemo tu zabranu u prilično razumnom vremenskom periodu", rekao je Fauči i dodao da se svi osjećaju loše zbog teškoća sa kojima je suočena Južna Afrika i druge afričke zemlje.

Omikron soj do juče je otkriven u trećini američkih država, uključujući sjeveroistok, jug i zapadnu obalu. Viskonsin i Misuri su među posljednjim državama u kojima su potvrđene infekcije novim sojem.

Delta soj je i dalje dominantan u SAD, čineći više od 99 odsto slučajeva zaraze i izazivajući porast hospitalizacija na sjeveru.

Američki zvaničnici i dalje apeluju na ljude da se vakcinišu i prime buster dozu, kao i da nose maske u zatvorenom prostoru jer sve to doprinosi zaštiti od delta soja, ali i od drugih vrsta koronavirusa.

U protekle dvije godine, od početka pandemije, 780.000 Amerikanaca je umrlo od kovida-19.

Broj zaraženih i umrlih su opali za otprilike polovinu od vrhunca delte u avgustu i septembru, ali sa više od 86.000 novih infekcija dnevno, brojke su i dalje visoke.

Bonus video: