Šel planira povratak u Libiju: Nova naftno-gasna polja i projekat fotonaponske elektrane

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Šel polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak

2431 pregleda 0 komentar(a)
Kompanija Šel, Foto: Reuters
Kompanija Šel, Foto: Reuters

Kompanija Šel, devet godina nakon što je otišla iz Libije, razmatra povratak u tu zemlju s ciljem razvoja novih naftno-gasnih polja kao i projekta fotonaponske elektrane.

Riječ je o svojevrsnom iznenađenju za investitore, jer Šel polako smanjuje investicije u fosilne izvore i planira smanjivati ugljični otisak.

Šel je objavio strategiju u kojoj navodi da će im trebati novi projekti kako bi osigurali postojeći nivo rezervi ugljovodonika, pošto su zalihe u postojećim naftnim i gasnim poljima rapidno pale zbog usporenih bušaćih aktivnosti.

Plan u Libiji dogovoren je s Nacionalnom naftnom kompanijom, a podrazumijeva istraživanja u većem broju blokova kod Sirte i bazena Gadames, kao i na moru kod Sirenaike.

Šel predlaže i razvoj starijih polja u bazenu Murzuk kao i nova polja u bloku Ain Jarbi.

Takođe, tu je i plan gradnje sunčane elektrane kod Sirte. Plan bi trebalo da bude odobren u predstojećim mjesecima.

Šel namjerava pomoći libijskoj naftnoj kompaniji u iskorištavanju gasa koji se dobija prilikom pridobijanja nafte, a sada se spaljuje na baklji. Takođe, u planu je razvoj terminala u mediteranskim lukama Es Sidr i Ras Lanuf.

Bonus video: