Erdogan: Društvene mreže među glavnim prijetnjama demokratiji

Turska vlada planira da uvede zakone kojim se kriminalizuje širenje lažnih vijesti i dezinformacija na društvenim mrežama

3193 pregleda 3 komentar(a)
Erdogan, Foto: Reuters
Erdogan, Foto: Reuters

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan opisao je danas društvene mreže kao jedne od glavnih prijetnji demokratiji.

Turska vlada planira da uvede zakone kojim se kriminalizuje širenje lažnih vijesti i dezinformacija na društvenim mrežama, ali kritičari ocjenjuju da će predložene izmjene zaoštiriti restrikcije za slobodu govora.

"Društvene mreže koje su opisane kao simbol slobode kada su se prvo pojavile pretvorile su se u jedan od glavnih izvora prijetnji današnjoj demokratiji", rekao je Erdogan u video poruci za konferenciji o komunikacijama u organizaciji vlade u Istanblulu.

"Mi pokušavamo da zaštitimo naš narod, posebno osjetljive djelove društva, protiv laži i dezinformacija bez kršenja prava naših građana da dobiju tačne i nepristrasne informacije, rekao je on.

Turska je prošle godine usvojila zakon prema kome društvene mreže sa više od milion korisnika treba da imaju pravnog predstavnika i da skladište podatke u zemlji.

Mnoge kompanije uključujući Fejsbuk, Jutjub i Tviter su u međuvremenu otvorile kancelarije u Turskoj.

Novi propisi bi uveli krivičnu odgovornost za širenje "dezinformacija" i "lažnih vijesti", a prekršiocima prijeti kazna do pet godina zatvora, prenose provladini mediji. Takođe bi se uveo regulator za društvene mreže.

Većina glavnih turskih medijskih kompanija su pod kontrolom vlasti, što ostavlja društvenim mrežama važnu platformu za glasove neslaganja.

Bonus video: