Austrija neće slati državne zvaničnike na ZOI zbog koronavirusa

"Zbog pandemije korona virusa, političari neće u Kini moći da se sretnu sa sportistima svojih zemalja pa nema svrhe da političari ili diplomate iz Austrije putuju u Kinu da bi putem videokonferencija razgovarali sa našim sportistima tamo. Onda više volim da se sastanem sa sportistima lično u Beču", dodao je kancelar

2501 pregleda 0 komentar(a)
Kancelar Nehamer, Foto: Reuters
Kancelar Nehamer, Foto: Reuters

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da nijedan visokorangirani političar iz njegove zemlje neće prisustvovati Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu 2022. godine, ali da je to samo zbog ograničenja u vezi sa korona virusom, a ne iz diplomatskog protesta.

Nehamer je to rekao nakon što su ministri inostranih poslova Austrije i nekoliko drugih zemalja Evropske unije jasno stavili do znanja da ne postoji spremnost da se priključe inicijativi Sjedinjenih Američkih Država za diplomatski bojkot Igara u Pekingu 2022. godine zbog zabrinutosti o poštovanju ljudskih prava u Kini, prenio je dnevnik Velt.

"Mi smo protiv politizacije Igara i koordiniramo sa EU. Nijedan visokorangirani političar iz Austrije neće ići na Zimske olimpijske igre u Kini. Međutim, to nije diplomatski protest ni bojkot, već samo zbog činjenice da su zahtjevi Kine u vezi sa pandemijom korona virusa sa pravom veoma visoki", naveo je Nehamer.

"Zbog pandemije korona virusa, političari neće u Kini moći da se sretnu sa sportistima svojih zemalja pa nema svrhe da političari ili diplomate iz Austrije putuju u Kinu da bi putem videokonferencija razgovarali sa našim sportistima tamo. Onda više volim da se sastanem sa sportistima lično u Beču", dodao je kancelar.

Velika Britanija i Kanada pridružile su se SAD i Australiji u diplomatskom bojkotu takmičenja u Pekingu. Te zemlje će poslati svoje sportiste, ali ne i zvaničnike.

Kineske vlasti su upozorile da će one "platiti cijenu za taj niski udarac".

Bojkot je pokrenut zbog zabrinutosti za ljudska prava u Kini.

Zimske olimpijske igre biće održane od 4. do 20. februara 2022. u Pekingu.

Bonus video: