Kremlj: Si podržao Putina u nastojanju da dobije garancije o neširenju NATO-a

Kina i Rusija posljednjih godina sve više usklađuju svoje spoljne politike sa ciljem suprotstavljanja američkoj dominaciji nad međunarodnim ekonomskim i političkim poretkom

5926 pregleda 1 komentar(a)
Virtuelni samit dva lidera, Foto: REUTERS
Virtuelni samit dva lidera, Foto: REUTERS

Kineski predsjednik Si Đinping podržao je danas ruskog predsjednika Vladimira Putina u njegovom nastojanju da od Zapada dobije garancije da se NATO neće širiti na istok, saopštio je Kremlj poslije virtuelnog samita dva lidera.

Putinov spoljnopolitički savjetnik Jurij Ušakov rekao je da je predsjednik Rusije danas informisao Sija o "rastućim prijetnjama ruskim nacionalnim interesima od SAD i NATO-a, koji konzistentno pomijera svoju vojnu infrastrukturu u blizinu ruskih granica".

Ruski lider je istakao potrebu organizovanja razgovora sa NATO-om i SAD o pravno obavezujućim bezbjednosnim garancijama, kazao je Ušakov.

Si je odgovorio rekavši da "razumije zabrinutost" Rusije i da u potpunosti podržava rusku inicijativu da te bezbjednosne garancije budu razrađene, naveo je Ušakov.

Putin i Si su razgovarali u trenutku povećanih tenzija između Moskve i Zapada zbog ruskog gomilanja vojnika u blizini ukrajinske granice.

Zapadne države su se posljednjih nedjelja diplomatski angažovale kako bi spriječile moguću invaziju Rusije na Ukrajinu, dok Kremlj negira da ima takve planove.

Putin je u međuvremenu zatražio garancije da se NATO neće širiti na Ukrajinu i da neće razmiještati vojnike i oružje u toj zemlji.

Kina i Rusija posljednjih godina sve više usklađuju svoje spoljne politike sa ciljem suprotstavljanja američkoj dominaciji nad međunarodnim ekonomskim i političkim poretkom.

Putin i Si su danas pozdravili odnose Rusije i Kine, a ruski lider je rekao da su oni zasnovani na "principima kao što su nemiješanje u unutrašnja pitanja i poštovanje interesa druge strane".

Si je rekao da ceni to što je Putin "snažno podržao" napore Kine da zaštiti ključne nacionalne interese i što se "čvrsto protivio" pokušajima da se napravi razdor između dvije zemlje.

"Trenutno se određene međunarodne snage arbitrarno mešaju u unutrašnje stvari Kine i Rusije pod maskom demokratije i ljudskih prava i brutalno gaze međunarodno pravo i norme međunarodnih odnosa", kazao je Si.

Putin je rekao da planira da se sastane sa Sijem u Pekingu u februaru i da prisustvuje Zimskim olimpijskim igrama koje će tada biti održane u glavnom gradu Kine. Više zapadnih zemalja proglasilo je diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara u Pekingu zbog kršenja ljudskih prava u Kini.

Bonus video: