VoA: Rusija da ne očekuje da će SAD prihvatiti zabranu širenja NATO, prekid vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi...

SAD i NATO reagovali su na par nacrta sporazuma koje im je rusko ministarstvo spoljnih poslova predstavilo ranije ove nedjelje, a zatim javno objavljeno u petak

4750 pregleda 2 komentar(a)
Sa video sastanka predsjednika SAD, Džozefa Bajdena i predsjednika Rusije, Vladimira Putina, Foto: Reuters
Sa video sastanka predsjednika SAD, Džozefa Bajdena i predsjednika Rusije, Vladimira Putina, Foto: Reuters

Rusija ne treba da očekuje da će Sjedinjene Američke Države (SAD) i njeni saveznici pristati na njen nedavni zahtjev za nizom "bezbjednosnih garancija", uključujući zabranu daljeg širenja NATO i prekid svih vojnih aktivnosti Alijanse u istočnoj Evropi, Kavkazu i centralnoj Aziji, saopštili su stručnjaci i američki zvaničnici, prenosi danas Glas Amerike (Voice of America - VoA).

SAD i njeni saveznici u NATO su, međutim, signalizirali da bi možda bili spremni da uđu u pregovore sa Rusijom, posebno ako Kremlj pristane da smanji broj vojnika duž granice sa Ukrajinom, što je izazvalo zabrinutost zbog moguće invazije.

SAD i NATO reagovali su na par nacrta sporazuma koje im je rusko ministarstvo spoljnih poslova predstavilo ranije ove nedjelje, a zatim javno objavljeno u petak.

Povezani članci

18. Decembar 2021.

NATO da se kloni istočne Evrope i Ukrajine

Nacrti, koji su pripremljeni bez konsultacija sa SAD i NATO, obavezali bi Alijansu da neće raspoređivati dodatne trupe u zemljama koje već nisu imale snage NATO 1997. godine.

To bi uključivalo bivše članice istočnoevropskog bloka kao što su Poljska, Mađarska, Češka, baltičke države i nekoliko drugih bivših sovjetskih republika.

Predloženi sporazum bi takođe obavezao obje strane na ograničenja u razmještanju raketa kratkog i srednjeg dometa i na vojne vježbe velikih razmjera u blizini ruske granice.

Zvaničnici SAD i NATO su istakli da nacrti ne sadrže velike ustupke Rusije po pitanju zabrinutosti Alijanse, kao što su nivoi trupa u blizini Ukrajine i druge agresivne akcije Kremlja.

"Jasno nam je da bi svaki dijalog sa Rusijom morao da se odvija na osnovu reciprociteta, da se bavi zabrinutošću NATO u vezi sa ruskim akcijama, da se zasniva na ključnim principima i temeljnim dokumentima evropske bezbjednosti i da se odvija u konsultaciji sa evropskim partnerima NATO", saopštio je NATO i dodao da ako Rusija preduzme konkretne korake za smanjenje tenzija, postoji spremnost na jačanju mera za izgradnju povjerenja.

Stejt department je iznio sličan stav da su SAD voljne da razgovaraju sa Rusijom, ali je dodao da američka administracija neće pregovarati sa Rusijom o bezbjednosti u Evropi bez prisutnih evropskih partnera.

Bonus video: