u četiri odvojena incidenta u Kaniju, uporištu opozicije

BBC istraga: Mjanmarska vojska mučila civile pa ih ubila, stradalo najmanje 40 (UZNEMIRUJUĆE )

BBC navodi da je razgovarao sa 11 očevidaca u Kaniju i uporedio njihova svjedočenja sa video snimcima i fotografijama koje je sakupio "mjanmarski svjedok", član britanske nevladine organizacije (NVO) koji istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji

8490 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mjanmarska vojska izvršila je niz masovnih ubistva civila u julu kada je ubijeno najmanje 40 muškaraca, pokazuje istraga BBC.

Očevici i preživjeli su rekli da su vojnici, od kojih su neki imali 17 godina, priveli seljane prije nego što su ih odvodili i ubijali.

Video snimak i fotografije sa mjesta incidenata pokazuju da je većina ubijenih prvo mučena, a onda zakopana u plitke grobove.

Upozoravamo da je snimak uznemirujuć.

Ubistva su se dogodila u julu, u četiri odvojena incidenta u Kaniju, uporištu opozicije u okrugu Sagaing u centralnom Mjanmaru.

Vojska je naišla na otpor civila otkako je osvojila vlast u februarskom puču, kada je svrgnuta vlada premijerke Aung San Su Ći.

BBC navodi da je razgovarao sa 11 očevidaca u Kaniju i uporedio njihova svjedočenja sa video snimcima i fotografijama koje je sakupio "mjanmarski svjedok", član britanske nevladine organizacije (NVO) koji istražuje kršenja ljudskih prava u toj zemlji.

Najveći broj ubistava dogodio se u selu Jin, gdje je najmanje 14 muškaraca mučeno ili pretučeno nasmrt, a njihova tijela su bačena u jarak.

Očevidac iz Jina je rekao za BBC da su muškarci vezani konopcima i tučeni, prije nego što su ubijeni.

"Nismo mogli da gledamo, pa smo spustili glave dolje, plakali", rekla je jedna žena, čiji su brat, bratanac i zet ubijeni.

Ona je dodala da su žene molile vojsku da ne rade to, ali da ih nisu slušali.

"Pitali su žene: "Da li su vaši muževi među vezanima? Ako jesu, pozdravite se, posljednji put". Potom su kamenovani, udarani kundacima i mučeni cio dan. Neki vojnici su izgledali mlado, možda su imali oko 17 ili 18 godina, ali neki su bili baš stari. Bila je i žena sa njima", kazala je jedna od preživjelih iz sela.

BBC je za ove optužbe pitao portparola vojske i zamjenika ministra za informacije, generala Zo Min Tuna, koji nije negirao da su vojnici izvršili masovna ubistva.

"Moguće je da se desilo. Kada nas tretiraju kao neprijatelje, imamo pravo da se branimo", odgovorio je general.