Djelimični oporavak turske lire: Erdoganov set mjera i obračun sa grupom turskih preduzeća

Pad valute se ubrzao prošlog mjeseca nakon što je Erdogan predstavio ekonomski model koji se oslanja na niže troškove zaduživanja i jeftiniju valutu

4751 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik Turske, Foto: Reuters
Predsjednik Turske, Foto: Reuters

Turska lira se djelimično oporavila nakon što je predsjednik ove zemlje Redžep Tajip Erdogan uveo u ponedeljak veče niz mjera koje imaju za cilj da podstaknu štednju u domaćoj liri.

Ranije tokom dana, lira je pala na rekordno nizak nivo. Govoreći nakon sastanka vlade 20. decembra, Erdogan je rekao da će te mjere osigurati da građani ne moraju da pretvaraju svoje lire u stranu valutu, dok će implementirati druge mjere za pomoć izvoznicima i penzionerima.

Takođe je ponovio odbranu svoje politike niskih stopa, iako je lira izgubila oko polovinu vrijednosti u poslednja tri mjeseca.

Lira je porasla nakon objavljivanja i trgovala se na 13.40 u odnosu na dolar uveče, nakon što je valuta probila preko 18 za dolar ranije tokom dana, padajući peti dan za redom.

Pad valute se ubrzao prošlog mjeseca nakon što je Erdogan predstavio ekonomski model koji se oslanja na niže troškove zaduživanja i jeftiniju valutu.

Erdogan: Protiv sam zelenašenja

Turska valuta lira je pala u ponedeljak na novi najniži nivo u odnosu na američki dolar, dan pošto je Erdogan rekao da ostaje pri politici snižavanja kamatnih stopa uprkos inflaciji.

Dan nakon što je kritikovao poslovne grupe koje su zatražile promjenu tog pristupa, za jedan američki dolar bilo moguće dobiti 17.97 lira, koja je od petka izgubila devet odsto vrijednosti.

Turska lira je od početka godine izgubila više od 55 odsto vrijednosti u odnosu na dolar.

Iako inflacija, prema zvaničnim podacima, iznosi 21 odsto, centralna banka Turske je od septembra smanjila referentnu kamatnu stopu sa 19 na 14 odsto. Najnovije smanjenje, za jedan odsto, bilo je 16. decembra.

Vjeruje se da centralna banka deluje pod Erdoganovim pritiskom, koji dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, što je suprotno konvencionalnom ekonomskom shvatanju, prenosi AP.

Smatra se da Centralna banka deluje pod Erdoganovim pritiskom, koji se proglasio neprijateljem kamatnih stopa i smijenio tri guvernera banaka zbog neslaganja oko troškova zaduživanja.

Erdogan dugo tvrdi da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, suprotno konvencionalnom ekonomskom razmišljanju. On je obećao da će zadržati niske stope i dati prioritet rastu, izvozu i zapošljavanju, pozivajući se na islamska učenja protiv zelenaštva, rekavši: „Ne očekujte ništa drugo od mene“.

On je obećao da će smanjiti inflaciju na četiri odsto, kao nekada.

Turski predsjednik je odbacio spekulacije da bi njegova vlada mogla da sprovede kontrolu kapitala izražavajući privrženost pravilima slobodnog tržišta.

On se kasnije obrušio na TUSIAD, grupu najvećih turskih preduzeća, koja je pozvala vladu da se vrati „opšteprihvaćenim pravilima ekonomije“.

„Imate jednu dužnost, a to su investicije, proizvodnja, zapošljavanje i rast“, rekao je Erdogan. „Ne tražite različite načine da napadnete vladu. ... Ne možete dobiti borbu protiv nas,” dodao je.

Oslabljena lira podstiče rast inflacije i cijena, poskupljuje uvoz, gorivo i robu široke potrošnje.

Mnogi od 83 miliona stanovnika Turske jedva sastavljaju kraj s krajem i ne mogu lako da kupe osnovne namirnice.

Bonus video: