Putin u razgovoru sa Šolcom pozvao na ozbiljne razgovore sa NATO-om

Zapad optužuje Rusiju da se sprema za moguću invaziju na Ukrajinu, jer je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici

8855 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je danas na "ozbiljne" razgovore sa NATO-om o ruskim predlozima za bezbjednosne garancije koje zahtijeva Moskva, saopštio je Kremlj.

Putin je to rekao tokom prvog telefonskog razgovora sa novim njemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Kako je naveo Kremlj, ruski predsjednik je Šolcu prenio detalje predloga koji su nedavno upućeni NATO-u i SAD i izrazio nadu da će se voditi "ozbiljni razgovori o svim pitanjima koje je pokrenula ruska strana".

Putin je ranije danas razgovarao i sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom (Emmanuel Macron) o tom pitanju, dok su američke vlasti izrazile očekivanje da će u januaru nastaviti dijalog sa Rusijom o Ukrajini i bezbjednosti u Evropi.

Zapad optužuje Rusiju da se sprema za moguću invaziju na Ukrajinu, jer je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici. Moskvi prijete sankcije u slučaju agresije.

Putin sa svoje strane smatra da je stav Zapada preteći i zahtijeva da Vašington i NATO daju garancije da se Alijansa neće širiti prema istoku.

Bonus video: