Papa uputio molitvu za kraj pandemije i poziv na dijalog

"Toliko smo se navikli na konflikte da se ogromne tragedije sada prećutkuju, rizikujemo da ne čujemo krik bola i patnje mnogih naših braće i sestara", rekao je papa sa balkona bazilike

4284 pregleda 6 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Poglavar Rimokatoločke crkve, papa Franjo, uputio je danas molitvu za okončanje pandemije koronavirusa, istovremeno pozivajući da se obezbijedi zdravstvena njega za sve i vakcine za siromašne, kao i da se povede dijalog za rješavanje sukoba u svijetu.

Nekoliko hiljada vjernika prisustvovalo je misi na Trgu Svetog Petra i papinom Božićnom govoru Urbi et Orbi, u kojem se on sa žaljenjem osvrnuo na konflikte u Siriji, Jemenu i Iraku, tenzijama u Ukrajini i Etiopiji i krizi bez presedana u Libanu, prenosi AP.

"Toliko smo se navikli na konflikte da se ogromne tragedije sada prećutkuju, rizikujemo da ne čujemo krik bola i patnje mnogih naših braće i sestara", rekao je papa sa balkona bazilike Svetog Petra.

Papa Franjo
foto: REUTERS

On je upozorio da se zbog pandemije ljudi povlače i izoluju, i pozvao na dijalog kako bi se riješili konflikti u svijetu.

"Na međunarodnom nivou postoji rizik od izbjegavanja dijaloga, rizik da će kompleksne krize dovesti do traženja prečica, umjesto do dužeg puta dijaloga. Ipak, samo takvi putevi mogu dovesti do rješavanja konflikata i trajne koristi za sve", rekao je Papa.

Kako navodi Rojters, papa je u govoru na dvije stranice upotrebio riječ "dijalog" čak 11 puta.

On se naročito pomolio za one koji su najteže pogođeni virusom, kao i za žrtve porodičnog nasilja tokom pandemije, žene i djecu.

Papa se pomolio i za utjehu starim i usamljenim osobama, i za zdravlje zdravstvenih radnika koji su, kako je naveo, velikodušno posvećeni njegovanju bolesnih.

Bonus video: