Decenija dvostrukog života - razotkrio veze Kju kluks klana sa policijom

Doušnik FBI progovorio za medije o tome kako je, rizikujući život, učestvovao u identifikaciji pripadnike rasističke organizacije unutar američkih snaga za sprovođenje zakona

21179 pregleda 0 komentar(a)
Mur je nakon svjedočenja sa porodicom dobio novi identitet, Foto: Rojters
Mur je nakon svjedočenja sa porodicom dobio novi identitet, Foto: Rojters

Skoro deceniju, Džozef Mur je živio dvostrukim životom. Povremeno je ovaj američki veteran oblačio bijeli plašt i stavljao kapuljaču kao pripadnik Kju kluks klana. Prisustvovao je tajnim sastancima i učestvovao u spaljivanju krstova. Čak je učestvovao u planiranju ubistva jednog crnca.

Međutim, Mur je bio i nešto drugo tokom svojih godina u Klanu - doušnik za FBI. Snimao je razgovore sa drugim članovima klana, i prosljeđivao svoja saznanja saveznim agentima koji su pokušavali da uhvate rasiste u redovima policijskih snaga na Floridi.

Jedna i najmanja greška, jedna priča, značila bi smrt, kazao je Mur u razgovoru za agenciju Asošijetid pres.

”Morao sam da shvatim da bi me taj čovjek u trenu ubio”, kazao je Mur prisjećajući se jednog naročito jezivog susreta 2015. godine. Međutim, to se odnosilo i na većinu ostalih dana.

Ovaj oženjeni otac četvoro djece pomogao je saveznoj vladi da otkrije najmanje dvije zavjere za ubistva, navodi se u sudskim spisima. Takođe je bio aktivan doušnik kada je FBI razotkrio članove Kju kluks klana koji su radili kao pripadnici snaga reda i mira u Floridi, na gradskom, okružnom i državnom nivou.

Danas, on i njegova porodica imaju nove identitete. Osim svjedočenja na sudu, ovaj 50-godišnjak nikada nije javno pričao o tajnom zadatku u KKK. Međutim, kontaktirao je novinara nakon što je agencija AP objavila niz priča o rasistima koji rade u zatvorima na Floridi. Članci su u velikoj mjeri bili bazirani na podacima koje je on prikupio tokom rada za FBI.

”FBI je želio da prikupim što je moguće više podataka o tim pojedincima i potvrdim njihove identitete”, kazao je Mur, pričajući i policajcima koji su umiješani u aktivnosti Klana.

”Sa moje tačke gledišta i na osnovu prikupljenih obavještajnih podataka, mogu vam reći da nijedna od agencija nema nikakvu kontrolu nad bilo čim od toga. To je više rasprostranjeno i posljedično nego što je bilo ko od njih spreman da prizna”, kazao je on za AP.

FBI je 2007. godine tražio od Mura da se infiltrira u grupu klana na ruralnom sjeveru Floride. On tvrdi da je naišao na desetine policajaca, zatvorskih čuvara, zamjenika šerifa i drugih pripadnika snaga reda i mira koji su povezani sa klanom i nezakonitim motociklističkim klubovima.

On je upozorio federalne agente na zavjeru za ubistvo jednog kamiondžije latinoameričkog porijekla. Zatim je ukazao FBI-u na zamjenika okružnog šerifa koji je bio član iste grupe. FBI je takođe identifikovao i jednog pripadnika Klana koji je radio za policiju u jednom okrugu na sjeveru Floride.

Mur je radio kao doušnik tokom ključnih napora SAD u borbi protiv terorizma. FBI je 2006. godine proslijedio obavještajnu procjenu da Klan i druge slične grupe pokušavaju da se infiltriraju u redove snaga reda i mira. U procjeni se, kako podsjeća AP, navodi da pojedini pripadnici policijskih i pravosudnih snaga nude “profesionalne resurse za ciljeve zagovornika nadmoći bijele rase koje podržavaju”.

Iz FBI nijesu odgovorili na upite novinara AP koji su se odnosili na zadatke njihovog dvostrukog agenta.

Mur je kazao da se pridružio Klanu tek nakon što je vlada to od njega zatražila. Kao obučeni vojni snajperista, on kaže da je smatrao da ukoliko njegova zemlja od njega zatraži da zaštiti javnost od domaćih terorista, dužnost mu je da to i uradi. Tvrdi da nikada nije dijelio rasističke stavove Klana i da nije koristio rasističke psovke dok je bio na tajnom zadatku. Na snimcima FBI, u koje je AP imao uvid, nije zabilježeno da on poput ostralih iz klana koristi rasističke uvrede.

Međutim on priznaje da je, da bi bio uspješan u tajnom zadatku, morao da se pretvori u potpuno drugačiju osobu.

”Stvorio sam osobu koja je bila u inostranstvu. Koja je odlikovana zbog učešća u borbi”, kazao je Mur. “Taj lik je imao iskustva u specijalnim operacijama - više nego što sam ga imao ja. To je bio neko koga su oni smatrali vrijednim članom organizacije na mnogo višem nivou”.

Upravo je tako i bilo, a Mur je dobio pristup najvišim nivoima organizacije. “Ukoliko nemate kredibilitet, onda nemate ni pristup svim nivoima, i ne možete otići kući kod svoje porodice”, kazao je on.

Mur je takođe morao da laže svojoj supruzi. Ona je na kraju postala sumnjičava i on je popustio. Kazao je njoj i njenim roditeljima šta zapravo radi. Kada je FBI otkrio da njegova supruga zna da je na tajnom zadatku, dogovor sa njim je okončan.

Međutim 2013. godine ponovo su ga pozvali tražeći od njega da se infiltrira u drugi ogranak Klana na Floridi. U roku od godinu postao je jedan od vodećih članova ogranka u ruralnom dijelu sjeverne Floride. Bio je zadužen za bezbjednost i osoba kojoj se obraćaju za planiranje nasilja.

Tokom jedne ceremonije spaljivanja krsta u decembru 2014. godine jedan od KKK lidera Čarls Njukomb ga je povukao u stranu kako bi razgovarali o planu da ubiju jednog crnca. Voren Vilijams je bio bivši zatvorenik koji se potukao sa jednim od članova KKK. Sada su ga oni željeli mrtvog.

Mur je obavijestio FBI. Nakon toga je snimio razgovore o zavjeri za ubistvo koji su doveli do krivičnih osuda trojice pripadnika Klana.

Mur je kazao da su trojica bivših zatvorskih čuvara, koji su učestvovali u zavjeri za ubistvo, djelovali u okviru grupe drugih policajaca koji su pripadnici Klana u zatvoru na Floridi gdje se krivično procesuiraju novi zatvorenici. On tvrdi da zna policajce koji aktivno regrutuju nove članove rasističke organizacije u zatvoru. Iz zatvorske službe Floride osporili su njegove tvrdnje.

”Svakodnevno preko 18 000 zatvorskih čuvara širom države rade u službi javnosti, posvećeni bezbjednosti zajednica na Floridi. Oni ne treba da budu blaćeni zbog izlovanih postupaka trojice pojedinaca koji su postupili na gnusan i nezakonit način godinama ranije”, navodi se u majlu upućenom agenciji AP.

Portparolka zatvorske službe Mišel Gledi kazala je za američku agenciju da nijesu nađeni dokazi koji ukazuju na rasprostranjenu pripadnost ekstremističkoj rasističkoj grupi, ili na sistemski problem. Ona je kazala da generalni inspektor službe provjerava i istražuje svaku optužbu za nezakonito postupanje.

Mur međutim kaže da saopštenje nije tačno i tvrdi da je vidio dokaze većih razmjera nego što to država priznaje.

Nakon što je Mur svjedočio u tom slučaju, njegov posao za FBI je završen jer je javno identifikovan.

”Bio sam na putu da otkrijem još aktivnosti unutar policijskih snaga, međutim direktna prijetnja javnosti usljed zavjere za ubistvo je imala prioritet”, kazao je on.

Sada je odlučio da javno istupi jer ne želi da njegov rad, ili rad drugih doušnika koji su rizikovali svoje živote kako bi razotkrili domaće ekstremiste, bude uzaludan. On želi da lideri policijskih i zatvorskih službi iskorijene rasiste i druge nasilne ekstremiste iz njihovih redova.

”Želite da znate zašto ljudi ne vjeruju policiji. To je zato što imaju rođaka ili prijatelja kojeg su gledali kako ga maltretira ekstremista, koji pritom ima značku i pištolj. Ja pouzdano znam da se to dešavalo. Ja sam zaustavio zavjeru za ubistvo koju kovali pripadnici službi reda i mira”, kazao je Mur.

Bonus video: