Svijet odaje poštu Dezmondu Tutuu: Bio je veći od života

"Tokom najmračnijih dana aparthejda, bio je svetionik socijalne pravde, slobode i nenasilnog otpora"

4545 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zvaničnici širom svijeta, aktuelni i bivši, odaju poštu južnoafričkom nadbiskupu Dezmondu Tutuu, ikoni borbe protiv aparthejda i dobitniku Nobelove nagrade za mir koji je umro danas u 91. godini.

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš naveo je da je Tutu bio veliki svjetski borac za mir i inspiracija generacijama širom svijeta.

"Tokom najmračnijih dana aparthejda, bio je svetionik socijalne pravde, slobode i nenasilnog otpora. … Iako smrt nadbiskupa Tutua ostavlja ogromnu prazninu na globalnoj sceni i u našim srcima, zauvijek ćemo biti inspirisani njegovim primjerom da nastavimo borbu za bolji svijet za sve“, rekao je Gutereš.

Britanska kraljica Elizabeta Druga navela je da su joj u lijepom sjećanju susreti s njim i njegova "velika toplina i humor" i da će njegov odlazak osjetiti narod Južne Afrike, kao i ogroman broj ljudi u Velikoj Britaniji, Sjevernoj Irskoj i širom Komonvelta, gdje su ga veoma cijenili i poštovali.

Bivši predsjednik SAD Barak Obama rekao je da je Tutu bio moralni kompas koji se borio za pravdu u svojoj zemlji ali i u cijelom svijetu, spreman da pronađe humanost u svojim protivnicima.

Kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi istakao je da je ljubav Dezmonda Tutua preobrazila živote političara i sveštenika, mještana i svjetskih lidera.

"Svijet je drugačiji zbog ovog čovjeka", rekao je Velbi.

"Zaista, veliko drvo baobaba je palo. Južna Afrika i narodni demokratski pokret izgubili su tvrđavu moralne savjesti i oličenje mudrosti", saoštio je Afrički nacionalni kongres, vladajuća partija Južne Afrike.

Britanski premijer Boris Džonson naveo je da će Tutu ostati upamćen po svom duhovnom vođstvu i neodoljivo dobrom raspoloženju i istakao da je bio "ključna figura u borbi protiv aparthejda i stvaranju nove Južnoafričke Republike".

Bivši američki predsjednik Džimi Karter rekao je da tri riječi najbolje odslikavaju nadbiskupa - ljubav, sloboda i saosjećanje.

"Živio je svoje vrijednosti u dugoj borbi za okončanje aparthejda u Južnoj Africi, u svom vođstvu nacionalne kampanje za istinu i pomirenje, i u svojoj ulozi građanina svijeta. Njegova toplina i saosjećanje dali su nam duhovnu poruku koja je vječna", rekao je Karter.

Izvršna direktorka Amnesti Internešenela za Južnu Afriku Šenila Mohamed rekla je da se Tutu nikada nije plašio da prozove prekršioce ljudskih prava bez obzira ko su oni.

"Gubitak nadbiskupa Dezmonda Tutua je nemjerljiv. Bio je veći od života, a za mnoge u Južnoj Africi i širom svijeta njegov život je bio blagoslov. Njegov doprinos borbi protiv nepravde, lokalno i globalno, odgovara samo dubini njegovog razmišljanja o stvaranju slobodne budućnosti", saopštila je Fondacija Nelson Mandela.

"Njegova svetost papa Franja ožalošćen je viješću o smrti nadbiskupa Dezmonda Tutua. Svjestan njegove službe evanđelju kroz promovisanje rasne jednakosti i pomirenja u njegovoj rodnoj Južnoafričkoj Republici, njegova svetost predaje njegovu dušu ljubavlju punoj milosti Svemogućeg Boga", saopštio je Vatikan.

Američki predsjednik Džozef Bajden i njegova supruga Džil podsjetili su na "snagu njegove poruke pravde, jednakosti, istine i pomirenja".

Bonus video: