76-ogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir

Ponovo odložena presuda bivšoj liderki Mjanmara: Nemilosrdni diktat vojne hunte

Izricanje presude u slučaju u kome je ona optužena za ilegalan uvoz i posjedovanje voki-tokija pomjereno je za 10. januar, saznaje se od izvora bliskom slučaju

2356 pregleda 0 komentar(a)
Aung San Su Ći, Foto: REUTERS
Aung San Su Ći, Foto: REUTERS

Sud u Mjanmaru, gdje je od 1. februara na vlasti vojna hunta, ponovo je odložio danas izricanje presude u jednom od slučajeva koji se vode protiv svrgnute liderke Aung San Su Ći.

Izricanje presude u slučaju u kome je ona optužena za ilegalan uvoz i posjedovanje voki-tokija pomjereno je za 10. januar, saznaje se od izvora bliskom slučaju.

Za to bi Aung San Su Ći mogla da dobije tri godine zatvora, ali to je samo jedna od brojnih optužbi protiv nje, koje prema procjeni analitičara imaju cilj da je definitivno sklone sa političke scene.

Optužbe se odnose na prve sate državnog udara kada su vojnici i policajci upali u njen dom gdje su navodno našli nedozvoljeni materijal.

Aung Su Ći 76-ogodišnja dobitnica Nobelove nagrade za mir stavljena je u kućni pritvor od državnog udara 1. februara. Tog datuma je vojska ponovo preuzela vlast u zemlji i okončala kratak demokratski period.

Demonstracije u zemlji protiv puča ugušene su u krvi, sa više od 1.300 ubijenih i 11.000 uhapšenih, prema lokalnoj grupi za nadzor.

Početkom ovog mjeseca bivša šefica civilne vlade osuđena je u odvojenom slučaju na četiri godine zatvora za podsticanje javnih nemira i kršenje zdravstvenih mjera vezanih za kovid, a presudu je strogo osudila međunarodna zajednica.

Vođa vojne hunte Min Aung Hlaing je ubrzo prepolovio kaznu na dvije godine zatvora i objavio da će je ona odslužiti u kućnom pritvoru u glavnom gradu Najpjidou.

Protiv nje je takođe podignuto više optužnica za korupciju, a svaka od njih nosi kaznu od 15 godina zatvora, i za kršenje zakona o zvaničnim tajnama.

Medijima nije dozvoljeno da prisustvuju njenom suđenju koje se odvija iza zatvorenih vrata u specijalnom sudu u glavnom gradu. Vojna hunta je takođe zabranila njenom pravnom timu da govori za medije ili međunarodne organizacije.