Globalna ekonomija će prvi put ikad dostići 100 biliona dolara

CEBR je u istraživanju pod nazivom Svjetska ekonomska liga 2022 naveo da su se prije godinu nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo

2327 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska ekonomija bi naredne godine trebalo da premaši vrijednost od 100 biliona američkih dolara, prvi put ikada i dvije godine ranije nego što se predviđalo, procjenjuje Centar za ekonomska i poslovna istraživanja (CEBR).

"Kontinuirani oporavak od pandemije podstaći će rast globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), mada kreatorima ekonomske politike može da bude teže da spriječe vraćanje nacionalnih privreda u recesiju ukoliko visoke stope inflacije potraju", saopštio je CEBR, piše Blumberg.

CEBR je u istraživanju pod nazivom Svjetska ekonomska liga 2022 naveo da su se prije godinu nadali da će ekonomski efekti pandemije nestati relativno brzo, prenosi Tanjug.

"I u neku ruku jesu. Sada očekujemo da će svjetski BDP u dolarima u narednoj godini biti veći nego što je bio prije pandemije i da će prvi put dostići preko 100 biliona dolara. Prošle godine smo predviđali da će taj nivo biti dostignut tek 2024“, rekli su iz CEBR-a.

Analitičari smatraju da, uprkos pojavi omikron soja koronavirusa na kraju godine, značajno bolji imunitet u mnogim zemljama omogućava primjenu blažih mjera ograničenja.

CEBR navodi da će inflacija biti pitanje broj jedan koje treba rješavati u narednim godinama.

„Važno pitanje tokom 2020-ih biće kako će se svjetske ekonomije nositi sa inflacijom koja je sada dostigla 6,8 odsto u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Nadamo se da će relativno skromno prilagođavanje mjera staviti pod kontrolu netranzitorne elemente. Ako ne, onda će svijet morati da se pripremi za recesiju 2023. ili 2024“, rekao je zamjenik predsjednika CEBR-a, Daglas Mekvilijams.

Prognoza tog istraživačkog centra je u skladu sa procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji takođe predviđa da će globalni BDP, mjeren u dolarima i po tekućim cijenama, preći 100 biliona dolara naredne godine.

CEBR procenjuje da će vrijednost BDP-a Kine prestići SAD 2030. godine, dvije godine kasnije nego što se predviđalo prije godinu.

U studiji se takođe procenjuje da će klimatske promjene uticati na smanjenje privatne potrošnje za dva biliona dolara godišnje u prosjeku do 2036. godine, jer će kompanije rashode za investicije u proizvodnju preusmjeriti u dekarbonizaciju.

Bonus video: