"Optužnice nemaju veze s Trampom, nema dokaza o miješanju Rusije"

"Ta objava nema ništa sa predsjednikom, niti sa predsjedničkom kampanjom ili aktivnostima u vezi kampanje", rekla je Sanders, prenosi Rojters
1 komentar(a)
Donald Tramp, Foto: Reuters
Donald Tramp, Foto: Reuters
Ažurirano: 31.10.2017. 07:06h

Optužnice protiv dva bivša saradnika u kampanji američkog predsjednika Donalda Trampa nemaju nikakve veze s njim.

Takođe, to nema veze ni sa njegovom predsjedničkom kampanjom i pokazuju da nema dokaza o miješanju Rusije u kampanju, izjavila je portparolka Bijele kuće Sara Sanders.

"Ta objava nema ništa sa predsjednikom, niti sa predsjedničkom kampanjom ili aktivnostima u vezi kampanje", rekla je Sanders, prenosi Rojters.

Kako je rekla oni su od prvog dana govorili da nema dokaza o dosluhu Tramp-Rusija i ništa u optužnici neće to promijeniti.

Bivši šef predsjedničke kampanje Donalda Trampa Pol Manafort i njegov saradnik Rik Gejts izjasnili su se juče da nisu krivi povodom optužbi za pranje novca i druga krivična djela, a u sklopu istrage o miješanju Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

Oni mogu da dobiju desetine godina zatvora i milionske novčane kazne ukoliko budu osuđeni po svim tačkama savezne optužnice koja je danas otpečaćena, prenosi Tanjug.

Manafort bi mogao da dobije do 80 godina zatvora, procijenila je agencija AP poslije proučavanja saveznih optužbi protiv njega, a Gejts, koji je takođe radio za Trampov izborni štab, do 70 godina zatvora.

Optužnica protiv Manaforta i Gejtsa je prva u okviru istrage koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Mjuler.

Tužioci navode da su Manafort i Gejts radili kao neregistrovani zastupnici ukrajinske vlade i Partije regiona proruske političke stranke koju je vodio tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič. Dok je bio predsjednik Ukrajine od 2010. do 2014. Janukovič je bio blisko povezan s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Manafort i Gejts su optuženi da su provukli desetine miliona dolara iz isplata kroz strane kompanije i bankovne račune. U optužnici se navodi da su novac prebacivali preko tajnih bankovnih računa na Kipru, Sent Vinsent i Grenadinima i Sejšelima. Ukupno je preko tih računa prošlo više od 75 miliona dolara. Manafort je optužen za pranje više od 18 miliona dolara, a Gejts više od tri miliona dolara.

Među optužbama je zavjera protiv SAD, zavjera za pranje novca, neprijavljivanje izvještaja sa računa u stranim bankama, neregistrovanje da su zastupnici stranog nalogodavca, lažne izjave saveznim zvaničnicima.

U optužnici se ne spominje Tramp, već se ona odnosi na Manafortov raniji rad za ukrajinske zvaničnike povezane s Moskvom.

Manafort je smijenjen s čela Trampovog izbornog štaba u avgustu prošle godine kada su se pojavili navodi da je organizovao tajnu lobističku operaciju za proruske snage u Ukrajini. AP je takođe izvijestio da je Manafort prije deset godina zastupao ruskog milijardera s ciljem da promoviše interese ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Mjuler je imenovan za specijalnog savjetnika u maju da vodi istragu Ministarstva pravde o tome da li je Moskva bila povezana s Trampovim štabom. On je imenovan nedjelju dana pošto je Tramp smijenio Džejmsa Komija s čela FBI-aja koji je tada vodio sličnu istragu. Protiv Manaforta je već vođena istraga zbog svog njegovog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Ta istraga je uključena u Mjulerovu istragu.

Tramp je juče kazao da se optužbe odnose na raniji period, kada Manafort nije bio njegovog tima. Trampov advokat je takođe juče kazao da se optužnica ne odnosi na Trampovu kampanju i navodne veze sa Rusijom.

Bonus video: