Dijalog SAD-Rusija o Ukrajini i bezbjednosti 10. januara

Američki zvaničnik ocijenio je da kada dvije strane sjednu da razgovaraju Rusija će moći da iznese svoju zabrinutost a Amerika svoju, posebno, kako je kazao, oko aktivnosti Rusije

4445 pregleda 3 komentar(a)
Virtuelni sastanak Bajdena i Putina, Foto: Reuters
Virtuelni sastanak Bajdena i Putina, Foto: Reuters

Vašington i Moskva će razgovarati 10. januara oko tenzija vezanih za Ukrajinu i pitanja kontrole nuklearnog naoružanja, rekao je za Frans pres portparol Bijele kuće zadužen za pitanja bezbjednosti.

"SAD se žure da počnu dijalog sa Rusijom", rekao je sinoć portparol Nacionalnog savjeta za bezbjednost.

Sastanak između Rusije i NATO bi zatim mogao da se održi 12. januara poslije čega bi 13. januara uslijedio susret između Rusije i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), u kojoj su i SAD, dodao je portparol.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je juče da će pregovori Rusije i SAD o zahtjevu Moskve za davanje garancija o neširenju NATO-a na Ukrajinu početi odmah poslije posle novogodišnjih praznika, koji u Rusiji traju do 9. januara.

Američki zvaničnik ocijenio je da kada dvije strane sjednu da razgovaraju Rusija će moći da iznese svoju zabrinutost a Amerika svoju, posebno, kako je kazao, oko aktivnosti Rusije.

Bilateralni razgovori od 10. januara će se održati u okviru dijaloga o strateškoj bezbjednosti koji su pokrenuli predsjednici SAD i Rusije, Džo Bajden i Vladimir Putin, na njihovom susretu u Ženevi.

Iako je taj format uglavnom posvećen ponovnom pregovaranju oko ugovora o kontroli nuklearnog naoružanja poslije hladnog rata razgovori će se takođe odnositi na situaciju na rusko-ukrajinskoj granici gdje je Moskva rasporedila desetine hiljada vojnika, rekao je drugi američki zvaničnik koji takođe nije želio da mu se navede ime.

Sastanci sa NATO-om i sa OEBS-om će se odnositi konkretno na Ukrajinu.

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbjednosnih dokumenata u kojima se zahtjeva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmiještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Vašington i njegovi saveznici odbili su da se obavežu na to, ali su naveli da su spremni za pregovore.

Zahtjevi, sadržani u nacrtu bezbjednosnog ugovora Rusije i SAD i nacrtu bezbjednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, sačinjeni su u vrijeme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine, koje je podstaklo strahovanja zbog moguće invazije na tu zemlju.

Bonus video: