Izraelski borbeni avioni i helikopteri napali Gazu poslije raketne vatre

Kako je navedeno, meta napada je bilo postrojenje u kojem se proizvode rakete i vojni punkt Hamasa, a vojska je takođe optužila tu ekstremističku islamsku organizaciju za nasilje sa teritorije koju kontroliše

6163 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com
Ilustracija, Foto: Shutterstock.com

Izraelska vojska je saopštila rano jutros da je napala ciljeve ekstremista u pojasu Gaze, dan pošto su dvije rakete ispaljene sa te teritorije kojom vlada Hamas.

Na videu snimku iz Kan Junisa na jugu pojasa Gaze vide se tri velike eksplozije i čuje kako lete borbeni avioni.

Nema izvještaja o mogućim žrtvama.

Kako je navedeno, meta napada je bilo postrojenje u kojem se proizvode rakete i vojni punkt Hamasa, a vojska je takođe optužila tu ekstremističku islamsku organizaciju za nasilje sa teritorije koju kontroliše.

Udari iz vazduha u kojima su učestvovali i helikopteri, kako javljaju izraelski mediji, bili su odmazda zbog dvije rakete ispaljene juče iz Gaze koje su pale u Sredozemno more kraj centralnog dijela Izraela. U tom udaru žrtava nije bilo.

Ostalo je nejasno da li je bilo planirano da rakete gađaju izraelsku teritoriju, ali ekstremisti u pojasu Gaze često ih testiraju i ispaljujući ih u pravcu mora.

Osim jednog incidenta u septembru nije bilo prekogranične raketne vatre otkako je okončan jedanaestodnevni rat između Izraela i Hamasa u maju.

Prekid vatre je uspostavljen zahvaljujući Egiptu i drugim posrednicima.

Hamas tvrdi da Izrael nije preduzeo ozbiljne korake da ublaži blokadu koju je uveo zajedno s Egiptom kada je ta islamska organizacija silom preuzela kontrolu nad Gazom 2007. godine, pobijedivši snage lojalne umjerenijem, rivalskom Fatahu.

Napetost je visoka zbog pretnji manjih ekstremističkih organizacija, poput Islamskog džihada, ukoliko Izrael ne okonča administrativni pritvor palestinskog zatvorenika koji štrajkuje glađu više od 130 dana.

U srijedu su palestinski ekstremisti lakše ranili jednog izraelskog civila kraj bezbjednosne ograde na granici, a Izrael je odgovorio tenkovskom vatrom, pogodivši više ciljeva Hamasa u prvoj razmjeni vatre posle više mjeseci.

Izraelski mediji prenose da su ekstremisti iz Gaze gađali izraelske vojne helikoptere protivavionskim raketama tokom jutrašnjih udara iz vazduha.

Kako su javil palestinski mediji, ispaljene su dvije takve rakete u pravcu helikoptera zapadno od Gaza Sitija, a izraelska vojska je potvrdila da se to desilo ali nije komentarisla broj raketa koje se ispaljuju sa ramena, već je samo navela da nije bilo povreda ni štete.

Hamas tvrdi da rakete u subotu nisu lansirane namjerno, već da je ispaljivanje izazvalo loše vrijeme.

Izrelski zvaničnici su rekli da je u sličnim incidentima ranije dešavalo da je projektili aktiviraju prevremeno usijled lošeg vremena, pogotovo kad sijeva.

Kako se vjeruje, za raketnu vatru odogovoran je Islamski džihad, javio je izraelski vojni servis Kan.

Bonus video: