Požar u Koloradu uništio skoro 1.000 kuća

Francuska agencija AFP navodi da je šteta zapanjujuća: na snimcima iz vazduha vidi se da su cijele ulice pretvorene u gomile pepela. Požar je, za razliku od prethodnih, zahvatio prigradska naselja, a ne samo ruralna područja

3760 pregleda 0 komentar(a)
Zgarište, Foto: REUTERS
Zgarište, Foto: REUTERS

Skoro 1.000 kuća uništeno je u šumskom požaru u zapadnoj američkoj državi Kolorado, objavile su danas lokalne vlasti, dok se tri osobe vode kao nestale i strahuje se da su mrtve.

Šerif okruga Boulder Džo Pele rekao je novinarima da je 991 građevina uništena, a još 127 oštećeno u šumskom požaru koji je izbio u četvrtak sjeverno od Denvera.

Pele je rekao da je potvrđeno da su tri osobe nestale, a strahuje se da su mrtve jer su njihove kuće uništene u požaru.

"Postoje tri neriješene prijave nestalih osoba. Njihovi domovi su uništeni, potencijalno ima ljudskih ostataka u tim kućama. Zgarišta su vruća, sve se urušilo i sada je prekriveno s 20-ak centimetara snijega", rekao je Pele, prenosi Hina.

"Dakle, potraga je znatno otežana", rekao je, dodajući da su snježne padavine zaustavile širenje požara.

Kolorado požar
foto: REUTERS

"Mislio sam da ćemo imati izgubljenih života samo na osnovu razmjera ovog požara, njegove brzine i žestine. Mislim da je čudesno da, ako su tri, da su bila tri, a ne 100 ili stotine, pa sam zahvalan zbog toga, ali mi je takođe žao tih porodica", rekao je.

Francuska agencija AFP navodi da je šteta zapanjujuća: na snimcima iz vazduha vidi se da su cijele ulice pretvorene u gomile pepela. Požar je, za razliku od prethodnih, zahvatio prigradska naselja, a ne samo ruralna područja.

U četvrtak je šumski požar natjerao oko 30.000 stanovnika da napuste svoje domove u mjestima Luisvile i Superior, sjeverno od Denvera.

Prema riječima guvernera Kolorada Džered Polisa, požar, koji je raspirivao jak vjetar, uništio je cijele četvrti "u tren oka".

Stanovnicima je u četvrtak naređena evakuacia iz domova.

Kolorado požar
foto: REUTERS

Ovakvi požari neuobičajeni zimi

"Porodice su imale samo nekoliko minuta da stave sve što su mogle - svoje životinje, svoju djecu - u automobil i odu", objasnio je Polis.

Kolorado je već nekoliko godina pogađala velika suša, kao i veći dio američkog zapada.

Posljednjih godina ovaj dio Sjedinjenih Država doživio je neviđene požare, posebno Kalifornija i Oregon.

S globalnim zagrijavanjem intenzitet i učestalost epizoda suše i toplotnih talasa vjerojatno će se dodatno povećati, nastavljajući da stvaraju idealne uslove za šumske požare.

Bonus video: