U Turskoj u decembru rekordna inflacija

Za građane zemlje pad vrijednosti valute se ogleda u skoku cijena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata

5530 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Porast potrošačkih cijena u Turskoj dostigao je 36,08 odsto u decembru, što je rekord od septembra 2002, a posljedica je pada vrijednosti lire, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.

Ova inflacija, više od sedam puta viša od prvobitnog cilja vlade, objašnjava se padom vrijednosti turske lire od gotovo 45 odsto u odnosu na dolar u posljednjih godinu dana.

Inflacija koja je dostigla 21,31 odsto na godišnjem nivou u novembru postala je veoma burna politički tema u Turskoj, 18 mjeseci od narednih predsjedničkih izbora predviđenih za 2023. godinu.

Opozicija posljednjih mjeseci optužuje Nacionalnu kancelariju za statistiku da namjerno smanjuje izvještaje o tome koliko rastu cijene.

Za građane zemlje pad vrijednosti valute se ogleda u skoku cijena koje je teško izdržati pošto je zemlja vrlo zavisna od uvoza, posebno sirovina i energenata.

Posle višenedjeljnih istorijskih gubitaka vrijednosti turska lira se snažno oporavila sredinom decembra poslije hitnih mjera koje je najavio predsjednik Redžep Tajip Erdogan i masovne prodaje rezervi u dolarima, ali posljednjih nedjelju dana ona ponovo gubi vrijednost u odnosu na dolar.

Bonus video: