Džonson: Zdravstveni sistem Velike Britanije pod pritiskom

Britanska Vlada je u julu ukinula gotovo sva ograničenja uvedena zbog pandemije, međutim, prošlog mjeseca je aktiviran plan koji podrazumijeva obavezno nošenje maski u zatvorenom, dokaz o vakcinaciji, ili negativan test za ulazak u noćne klubove

5818 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Zdravstveni sistem Velike Britanije pod pritiskom je zbog naglog porasta broja zaraženih koronavirusom, upozorio je britanski premijer Boris Džonson, navodeći da ipak neće biti uvedene nove epidemijske mjere.

"Mislim da moramo biti svjesni da će pritisak na naš zdravstveni sistem, bolnice, potrajati sedmicama, možda i duže", rekao je Džonson tokom posjete vakcinalnom punktu u Ajlesburiju.

On je naveo da bi, iako je omikron očigledno blaži od drugih varijanti, bila "glupost" pomisliti da je pandemija gotova, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Ta izjava uslijedila je nakon objave Sandej tajmsa da su bolnice na istoku Velike Britanije upozorile na "ekstreman i bez presedana" nedostatak osoblja.

Međutim, Vlada te države ne planira da uvodi nove mjere.

Džonson je pozvao građane da se vakcinišu i istakao da većina pacijenata na intenzivenoj njezi nije vakcinisana, ili nije primila treću, buster dozu.

U britanskim bolnicama ima skoro 12 hiljada pacijanata zaraženih kovidom, ali to je daleko ispod brojki prošle zime kada je pandemija bila na vrhuncu.

"Mislim da je dobar put za zemlju onaj kojim se sada krećemo. Držaćemo stvari pod kontrolom. Mislim da je miks stvari koji sada radimo pravi", rekao je Džonson.

Britanska Vlada je u julu ukinula gotovo sva ograničenja uvedena zbog pandemije, međutim, prošlog mjeseca je aktiviran plan koji podrazumijeva obavezno nošenje maski u zatvorenom, dokaz o vakcinaciji, ili negativan test za ulazak u noćne klubove.

Bonus video: