Milerova istraga: Manafort optužen za zavjeru protiv SAD, Tramp kaže da nema veze sa tim

Manafort je snimljen kako dolazi u kancelarije FBI-a u u Vašingtonu sa svojim advokatom
51 pregleda 0 komentar(a)
Pol Manafort, Foto: Beta/AP
Pol Manafort, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 30.10.2017. 17:16h

Bivši šef izbornog štaba američkog predsjednika Donalda Trampa Pol Manafort suočava se s optužbama povezanim s istragom o navodnoj umiješanosti Rusije u američke izbore, javljaju mediji iz SAD-a.

Manafort se tereti za zavjeru protiv SAD, za pranje novca, da je neregistrovani agent stranih interesa i za lažne izjave. Manafort je snimljen kako dolazi u kancelarije FBI-a u u Vašingtonu sa svojim advokatom.

Na Twitteru se oglasio i Donald Tramp koji je kazao da se optužbe odnose na raniji period, kada Manafort nije bio njegovog tima. Trampov advokat je kazao da se optužnica ne odnosi na Trampovu kampanju i navodne veze sa Rusijom.

Međutim, u optužnici se navodi da su aktivnosti Manaforta za koje je optužen bile između 2006. i 2017. godine. Trampovo ime se ne pominje u optužnici. Izvor iz Bijele kuće je za CNN rekao da optužnica nema nikakve veze sa Trampom.

Američki mediji su prošle nedjelje javili da se očekuju prve optužnice u istrazi o Trampovim vezama s Rusijom, koju vodi bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Robert Muler.

Njujork tajms navodi da još nije jasno kakva je optužnica podnijeta protiv Manaforta i njegovog saradnika Rika Gejtsa, ali dodaje da je to značajan razvoj u istrazi koja baca sjenku na prvu godinu Tramovog mandata.

Gejts je dugogodišnji saradnik Manaforta. Njegovo ime se pojavljuje u dokumentima povezanim s firmom koju je Manafort osnovao na Kipru za uplate od političara i biznismena iz istočne Evrope, navodi Njujork tajms.

Agenti FBI-ja su u avgustu pretresli kuću Pola Manaforta i zaplenili dokumenta i druge materijale, pošto je pod istragom te agencije zbog svog poslovanja u Ukrajini i rada za njenog bivšeg, proruskog predsednika Viktora Janukoviča.

CNN je juče najavio da će prve optužnice i prva privođenja u istrazi o umiješanosti Rusije u američke izbore biti objelodanjene u ponedjeljak, kao i da je federalna porota u Vašingtonu odobrila prve optužnice do koje je dovela istraga koju sprovodi specijalni savjetnik Robert Miler. Naveli su da su pripremljeni i planovi da "svi protiv kojih su podignute optužnice već u ponedjeljak budu sprovedeni u pritvor".

Rajan bez komentara

Predsjedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan odbio je da komentariše optužnice protiv nekadašnjeg šefa izborne kampanje predsjednika SAD Donalda Trampa i njegovog saradnika. Rajan je u intervjuu za jednu američku radio stanicu rekao da nema šta da kaže o tome, osim da "ništa neće omesti ono što se radi u Kongresu, jer Kongres rješava probleme ljudi". On je govorio o pokušajima republikanaca da izmijene poreske zakone.

Bonus video: