Parovi istog pola u Izraelu moći će da imaju djecu uz pomoć surogat majki

Tom potezu je prethodila odluka suda iz 2020. da zakon koji je omogućio pristup samohranim majkama, ali je isključio parove istog pola "nepropocionalno povrijedio pravo na jednakost i pravo na roditeljstvo i bio je nezakonit"

4825 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres
Ilustracija, Foto: LGBT Forum Progres

Ministar zdravlja Izraela Nican Horovic rekao je danas da će parovi istog pola moći da imaju djecu uz pomoć surogat majki u zemlji i da će taj propis važiti od naredne nedjelje poslije odluke Vrhovnog suda donijete prošle godine.

Sud je u julu poništio dio zakona o surogat majčinstvu koji je sprječavao parove istog pola da imaju djecu uz pomoć surogat majki u Izraelu.

Tom potezu je prethodila odluka suda iz 2020. da zakon koji je omogućio pristup samohranim majkama, ali je isključio parove istog pola "nepropocionalno povrijedio pravo na jednakost i pravo na roditeljstvo i bio je nezakonit".

Vladi tadašnjeg premijera Benjamina Netanjahua dat je rok od godinu da predloži novi zakon, ali parlament nije ispunio rok.

Sud je rekao prošle godine da će biti potrebno šest mjeseci da zakon stupi na snagu, odnosno da će se to desiti 11. januara, kako bi se omogućilo donošenje profesionalnih smjernica.

Ministar Horovic je ocijenio da je potpuna jednakost jednostavan zahtjev i cilj LGBT zajednice kojoj on pripada, te da se to odnosi na jednakost pred zakonom i jednakost u odnosu na roditeljstvo.

Na osnovu ranijih propisa izraelski parovi istog pola koji su željeli da postanu roditelji, nisu mogli to da učine uz pomoć surogat majki u Izraelu, već su morali da se izlažu troškovima i pronalaze ih u inostranstvu.

Država je tvrdila da takav zakon ima za cilj da štiti surogat majke, ali je sud presudio da je moguće postići ravnotežu da ne bude diskriminacije.

Za razliku od većeg dijela konzervativnog Bliskog istoka Izrael je toleratniji prema LGBTQ populaciji.

Homoseksualci otvoreno služe u izraelskoj vojsci i članovi su parlamenta, a mnogi popularni umjetnici i zabavljači ne kriju da su gej.

Ipak prepreke, uključujući odsustvo građanskog braka koji bi dozvolio brakove istog pola, ostale su na snazi.