U Izraelu skoro 12.000 dnevno novozaraženih koronavirusom

Do sada je u toj zemlji 63 odsto od 9,4 miliona stanovnika primilo dvije doze vakcine, a 43 odsto tri. Ultraortodoksni Jevreji i izraelski Arapi oklijevaju da se vakcinišu

4909 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

U Izraelu je danas zabilježen najviši broj novozaraženih od koronavirusa, na šta je uticao jako zarazan soj omikron, uprkos restrikcijama na putovanja i mjerema izolacije, saopštila je vlada.

U prethodna 24 sata potvrđeno je 11.978 infekcija što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije.

Prethodno je najviše zaraženih bilo 2. septembra - 11.345, tokom talasa izazvanog delta sojem.

Soj omikron koji je otkriven u Južnoj Africi je očito zarazniji, ali izaziva manje ozbiljnu bolest i manje je smrtnih slučajeva, pogotovo među vakcinisanima.

U Izraelu i na drugim mjestima u svijetu taj soj se brzo širi i stvaraju se, između ostalog, gužve na mjestima za testiranje i u bolnicama, pa pojedini eksperti savjetuju da se fokus usmjeri na broj hospitalizacija koji, kao ni broj smrtnih slučajeva ne raste tako brzo, što se pripisuje zaštiti zbog vakcinacije.

Izrael je na početku bio svjetski lider u vakcinaciji, a sada je po stopi imunizacije 17. iza Ujedinjenih Arapskih Emirata i SAD i samo malo ispred svog najvećeg neprijatelja Irana.

Do sada je u toj zemlji 63 odsto od 9,4 miliona stanovnika primilo dvije doze vakcine, a 43 odsto tri. Ultraortodoksni Jevreji i izraelski Arapi oklijevaju da se vakcinišu.

Odnedavno je Izrael kako se vjeruje prva zemlja u svijetu koja je ponudila četvrtu dozu vakcine starijima od 60 godina i imunokompromitovanima.

Premijer Izraela Naftali Benet rekao je juče da prvi rezultati studije efikasnosti četvrte doze pokazuju da se broj antitijela petostruko povećava nedjelju dana poslije imunizacije.

Zbog naglog rasta zaraženih moguće je da će biti usvojena nova pravila, uključujući smanjenje zahtjeva za izolacijom kako se ne bi zatvorila ekonomija i eventualno testiranje samo visikorizničh grupa i starije populacije.

Bonus video: