Vođa Hamasa: Trampov mirovni plan je klinički mrtav

Hanije je objasnio da neće biti političke cijene skoroj humanitarnoj pomoći toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora
70 pregleda 0 komentar(a)
Ismail Hanije, Hamas, Foto: Reuters
Ismail Hanije, Hamas, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.08.2018. 10:18h

Vođa palestinskog Hamasa Ismail Hanije izjavio je danas da je okončanje blokade pojasa Gaze blizu i da je to rezultat postojanosti i borbe Palestinaca.

Hanije je to najavio u govoru stanovnicima Gaze na proslavi muslimanskog praznika Kurban-bajrama. On je takođe ocijenio da je "Sporazum veka" predsjednika SAD Donalda Trampa "klinički mrtav", dodavši da svaki razgovor o untrašnjem palestinskom pomirenju zahtjeva ukidanje sankcija Palestinske uprave, u kojoj dominira rivalski Fatah, uperenih protiv Gaze. Hanije je objasnio da neće biti političke cijene skoroj humanitarnoj pomoći toj palestinskoj teritoriji na obali Sredozemnog mora, odnosno da će "palestinske snage otpora zadržati svoj status da obezbjeđuju zaštitu i bezbjednost za palestinski narod". To će se postići odgovarajućim garancijama na osnovu palestinskog nacionalnog dogovora i mehanizma arapskog nagledanja, kako su prenijeli izraelski mediji. "Naš praznik nam donosi dobro, uprkos (zlobnim) zavjerama. Svjedoci smo smrti najoštrijeg napada na nas - 'Sporazuma vijeka' koji niko ne može da progura", rekao je vođa islamskog ekstremističkog Hamas aludirajući na dugo najavljivani mirovni plan koji će Palestinci odbiti kada uskoro bude objavljen, kako se očekuje. Oni su prekinuli kontakt sa SAD nakon Trampovog priznanja, početkom decembra, da je Jerusalim glavni grad Izraela. Hanije je najavio ukidanje blokade u vreme kada Egipat ulaže napore da se postigne primirje izmedju Izraela i Hamasa nakon što je u nekoliko navrata u posljednjim mjesecima skoro izbio rat između dvije strane. Izrael i Egipat uveli su parališuću blokadu Gaze otkako je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast 2007. godine, pobjedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. Palestinci masovno protestuju jednom nedjeljno od kraja marta protiv te blokade, kao i za povratak palestinskih izbjeglica iz rata 1948. godine koji je izbio nakon stvaranja Izraela. Lideri Hamasa upozoravaju da će se ti protesti nastaviti do ukidanja sankcija, ali da postoje međunarodni projekti koji će biti primijenjeni uskoro u Gazi. Od početka protesta izraelski vojnci su ubili 168 Palestinaca. Za to vrijeme poginuo je i jedan izraelski vojnik.

Bonus video: