Eksplodirale frustracije zbog nedostatka demokratije

Predsjednik Kazahstana ne uspijeva da smiri proteste, pozvao u pomoć bezbjednosni blok koji predvodi Rusija

9733 pregleda 7 komentar(a)
Predsjednik zatražio pomoć u suzbijanju “terorističke prijetnje”: Almati, Foto: PAVEL MIKHEYEV
Predsjednik zatražio pomoć u suzbijanju “terorističke prijetnje”: Almati, Foto: PAVEL MIKHEYEV

Predsjednik Kazahstana lišio je juče svog moćnog prethodnika uloge šefa savjeta bezbjednosti te države nakon što su demonstranti zauzeli i zapalili javne zgrade, u najgorem nasilju za duže od deset godina.

Vlada je dala ostavku, ali to nije ublažilo gnjev demonstranata, koji su izašli na ulice zbog povećanja cijena goriva od početka nove godine. Iako su nemiri izazvani rastom cijena, mase građana su izrazile bijes zbog toga što Nursultan Nazabajev, koji je skoro 30 godina vladao čvrstom rukom, i dalje vrši uticaj.

Demonstranti su uzvikivali parole protiv Nazarbajeva (81), koji je preuzeo funkciju 1990. kao predsjednik bivše sovjetske republike, a povukao se s vlasti tek 2019. Zadržao je kontrolu kao šef vladajuće stanke i čelnik moćnog savjeta bezbjednosti.

Nursultan Nazabajev
Nursultan Nazabajevfoto: Reuters

Nazarbajevljev nasljednik, predsjednik Kasim Žomart Tokajev, rekao je da je preuzeo ulogu čelnika Komiteta za nacionalnu bezbjednost.

Osam policajaca i pripadnika nacionalne garde je poginulo a 317 je povrijeđeno tokom nereda u nekoliko oblasti Kazahstana, objavila je agencija Sputnjik, pozivajući se na ministarstvo unutrašnjih poslova.

Tokajev je rekao da je apelovao na bezbjednosni blok koji predvodi Rusija da pomogne Kazahstanu da prevaziđe, kao je rekao "terorističku prijetnju".

On je u drugom TV obraćanju za nekoliko sati rekao da je to zatražio od Organizacije ugovora o zajedničkoj bezbjednosti (CSTO), vojni savez Rusije, Bjelorusije, Jermenije, Kazahstana, Kirgistana i Tadžikistana.

On je rekao da terorističke bande obučavane u inostranstvu zauzimaju zgrade, infrastrukturu i oružje. Dodao je da su preuzeli kontrolu nad aerodromom u najvećem gradu Almati i nad pet aviona, uključujući strane.

Totalna anarhija

Nakon sukoba između demonstranata i policije za suzbijanje nereda koja je ispaljivala suzavac i šok bombe, djelovalo je da su snage bezbjednosti napustile neke ulice, prenio je Rojters.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Žitelj Almatija rekao je da većina demonstranata koje je sreo dolazi iz siromašnih periferija ili obližnjih sela i gradova. Na glavnom trgu, dijelila se votka a neki ljudi su razmatrali da li da idu do gradske pijace ili u bogatu četvrt zbog moguće pljačke, rekao je on Rojtersu.

"Na ulici je totalna anarhija. Policija se nigdje ne može vidjeti," izjavio je.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Na snimcima objavljenim na internetu prikazani su demonstranti ispod ogromne bronzane statue Nazarbajeva, omotane kanapom, dok očigledno pokušavaju da je obore. Žena koja je snimak objavila na Tviteru kazala je da je napravljen u istočnom gradu Taldikorgan.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Vanredno stanje je proglašeno u Nursultanu, Almatiju i u zapadnoj provinciji Mangistau, gdje su prvo izbili protesti. Internet je ugašen kada su se protesti proširili. Netbloks, sajt koji prati globalnu internet konekciju, objavio je da je Kazahstan "usred nestanka interneta na nacionalnom nivou".

Vođa nacije

Bivši predsjednik je uveliko smatran glavnom političkom silom u Nursultanu, namjenski izgrađenoj prijestonici koja nosi njegovo ime. Vjeruje se da Nazarbaljevljeva porodica kontroliše veliki dio ekonomije Kazahstana.

Tokajev je takođe smijenio Nazarbajevljevog nećaka sa mjesta broj 2 u Komitetu za nacionalnu bezbjednost, nasljedniku KGB-a iz sovjetske ere.

Nazarbajev je 2010. dobio titulu "vođa nacije" pošto mu je parlament dodijelio imunitet od gonjenja i pravo da oblikuje politiku čak i nakon što se penzioniše.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Kritičari ga odavno optužuju da imenuje članove porodice i saveznike na ključne pozicije u vladi i industriji i da guši slobodu medija. U Kazahstanu nikad nisu održani izbore koje su međunarodni posmatrači ocijenili kao slobodne.

Nazarbajev ima tri ćerke - Darigu, Dinaru i Aliju.

Na snimcima jučerašnjih nereda prikazano je kako policijski i bezbjednosni zvaničnici u civilu razbijaju malu grupu demonstranata u gradu Šimkent, odvlače muškarce i guraju ih u policijski automobil i bijeli kombi dok su neki uzvikivali "Nazarbajev, odlazi!"

Mladi žele liberalizaciju

Nakon što je prihvatio ostavku vlade, Tokajev je naredio ministrima da vrate niže cijene goriva. Tečni naftni gas (LPG), koji vozači u Kazahstanu uveliko koriste jer je puno jeftiniji od benzina, od 1. januara poskupio više nego duplo.

Tokajev je naredio vladi i da izradi zakon o ličnom bankrotu i razmotri zamrzavanje cijena komunalnih usluga i subvencionisanje plaćanja kirije. Nemiri su izazvali pad cijene dolarskih obveznica Kazahstana za skoro šest centi, piše Rojters, ističući da je to najgori pokazatelj od kolapsa tržišta zbog pandemije koronavirusa 2020.

Kazahstan protest
foto: Reuters

Reputacija političke stabilnosti Kazahstana pod Nazarbajevi doprinijela je privlačenju stotina milijardi dolara stranih investicija u industrije nafte i metala te države. Politički analitičari, međutim, kažu da mlađa generacija želi liberalizaciju koju su doživjele druge bivše sovjetske države.

"Mislim da su u Kazahstanu ispod površine nagomilane frustracije zbog nedostatka demokratije", rekao je Tim Eš, strateg za tržišta u razvoju u firmi BluBej za upravljanje imovinom.

"Mladi Kazahstanci koji su vješti u korištenju interneta, posebno u Alma Ati, vjerovatno žele slične slobode kao Ukrajinci, Gruzijci, Moldavci, Kirgizi i Jermeni, koji su takođe godinama ispoljavali svoje frustracije autoritarnim režimima."

I Rusija i SAD pozvale na mir

Rojters navodi da su jučerašnji neredi najgori u Kazahstanu makar od 2011, kada je policija ubila najmanje 14 demonstranata tokom štrajka radnika naftne industrije u zapadnom gradu Žanaozen.

Kazahstan je bliski saveznik Rusije. Kremlj je saopštio da očekuje da će Kazahstana brzo riješiti svoje unutrašnje probleme i da je važno da se ne miješa niko spolja.

Izrazivši zabrinutost zbog situacije, sekretarka za štampu Bijele kuće, Džen Psaki, rekla je da su ruske optužbe da su SAD podstakle nerede "apsolutno lažne".

Bonus video: