Kazahstan: Uhapšen bivši šef bezbjednosti zbog izdaje

"Komitet za nacionalnu bezbjednost je 6. januara ove godine pokrenuo preliminarnu istragu za veleizdaju. Istog dana, bivši direktor KNB K. K. Masimov, osumnjičen je da je počinio ovo krivično djelo, uhapšen je i smješten u istražni zatvor sa drugim licima"

5204 pregleda 0 komentar(a)
Karim Masimov, Foto: Reuters
Karim Masimov, Foto: Reuters

Bivši šef kazahstanske nacionalne bezbjednosne agencije uhapšen je zbog izdaje nakon što je smijenjen poslije nereda u zemlji, saopštio je danas Komitet za nacionalnu bezbjednost (KNB).

U saopštenju je navedeno da je bivši predsjednik Komiteta za nacionalnu bezbjednost Karim Masimov priveden u četvrtak poslije pokretanja istrage za veleizdaju.

"Komitet za nacionalnu bezbjednost je 6. januara ove godine pokrenuo preliminarnu istragu za veleizdaju. Istog dana, bivši direktor KNB K. K. Masimov, osumnjičen je da je počinio ovo krivično djelo, uhapšen je i smješten u istražni zatvor sa drugim licima", navedeno je u saopštenju.

Bliski saveznik bivšeg predsjednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, Karim Kajimkanuli Masimov, bivši premijer, smijenjen je ove nedjelje sa mjesta šefa KNB-a poslije nereda na protestima zbog povećanja cijena gasa.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev u petak je ovlastio snage bezbjednosti da pucaju u ljude koji učestvuju u neredima čime je otvorio vrata za dodatno povećanje napetosti u zemlji.

Tokajev je ocijenio kao besmislice pozive nekih zemalja da vlast počne razgovore sa demonstrantima.

Bonus video: