Rjabkov: SAD moraju biti spremne na kompromise, stav Moskve nepokolebljiv

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbjednosnih dokumenata u kojima se zahtjeva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi

2762 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Stav Moskve u pregovorima o bezbjednosnim garancijama sa Vašingtonom je nepokolebljiv i SAD moraju biti spremne na kompromise, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov, pred početak razgovora američke i ruske delegacije u Ženevi.

Rusko-američke razgovore o bezbjednosnim garancijama je predložila Moskva, a Rjabkov i zamjenik ministra odbrane general-pukovnik Aleksandar Fomin predvodiće rusku delegaciju.

Moskva je Vašingtonu i NATO-u nedavno predala nacrte bezbjednosnih dokumenata u kojima se zahtjeva da Alijansa ne primi u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske zemlje i da odustane od razmještanja snaga i vojne opreme u centralnoj i istočnoj Evropi.

Vašington i njegovi saveznici odbili su da se obavežu na to, ali su naveli da su spremni za pregovore.

"Sjedinjene Države moraju da budu spremne na kompromise. Rusija je ovdje došla sa jasnim stavom, koji sadrži niz aspekata koji su, po mom mišljenju, lako razumljivi i jasno su formulisani", istakao je Rjabkov, prenio je TASS.

Zahtjevi, sadržani u nacrtima bezbjednosnog ugovora Rusije i SAD i bezbjednosnog sporazuma Moskve i NATO-a, sačinjeni su u vrijeme sve većih tenzija zbog nagomilavanja ruskih vojnika u blizini Ukrajine, koje je podstaklo strahovanja zbog moguće invazije na tu zemlju.

Bonus video: