Kazahstan: Snage predvođene Moskvom počinju povlačenje za dva dana

Predsjednik Kazahstana juče je rekao da su prošlonedjeljni nasilni protesti bili pokušaj puča, da je akcija koordinisana iz jednog centra, ne navodeći odakle

4125 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Snage predvođene Moskvom i raspoređene u Kazahstanu nakon nereda u toj zemlji počeće povlačenje "za dva dana", a cijela operacija će trajati manje od deset dana, izjavio je danas kazahstanski predsjednik Kasim-Žomart Tokajev.

"Glavna misija mirovnih snaga ODKB (Organizacija dogovora o kolektivnoj bezbjednosti) je uspješno završena", rekao je Tokajev.

On je naveo da će postepeno povlačenje kontingenta ODKB početi za dva dana.

Predsjednik Kazahstana juče je rekao da su prošlonedjeljni nasilni protesti bili pokušaj puča, da je akcija koordinisana iz jednog centra, ne navodeći odakle.

Mirovne snage u okviru ODKB poslate su u Kazahstan da bi se stabilizovala situacija.

Vlasti Kazahstana su saopštile da je 7.939 ljudi pritvoreno tokom protesta prošle nedjelje, a 164 je poginulo, uključujući troje djece.

Kazahstan je prošle nedjelje pogođen najnasilnijim protestima otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991.

Protesti su počeli na zapadu zemlje zbog naglog poskupljenja goriva, ali su se ubrzo proširili i ukazali na šire nezadovoljstvo situacijom u zemlji kojom ista partija vlada od sticanja nezavisnosti.

Bonus video: