Predsjednik Kazahstana: 2000 vojnika ODKB se povlači sjutra, trajaće 10 dana

Protesti izazvani povećanjem cijene goriva prerasli su u smrtonosne nerede tokom kojih su se snage bezbjednosti i demonstranti sukobljavali na ulicama širom zemlje

2872 pregleda 1 komentar(a)
Sa protesta, Foto: Reuters
Sa protesta, Foto: Reuters

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev izjavio je da će vojnici Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB), predvođeni Rusijom, sjutra početi da se povlače iz Kazahstana, prenio je večeras Radio slobodna Evropa.

Vojni kontingent ODKB-a stigao je u Kazahstan 6. januara, pošto je rukovodstvo te zemlje zatražilo vojnu pomoć tog bloka predvođenog Rusijom usred nasilnih nemira.

Protesti izazvani povećanjem cijene goriva prerasli su u smrtonosne nerede tokom kojih su se snage bezbjednosti i demonstranti sukobljavali na ulicama širom zemlje.

U današnjem saopštenju ODKB-a, saveza koji čine Rusija, Bjelorusija, Kazahstan, Kirgistan, Jermenija i Tadžikistan navedeno je da bi povlačenje oko 2.000 vojnika iz Kazahstana trebalo da traje deset dana.

Tačan broj ubijenih u neredima nije poznat.

Kazahstanski mediji prenijeli su danas da je još 1.700 ljudi privedeno, čime je ukupan broj uhapšenih tokom nemira dostigao gotovo 10.000.

Bonus video: