U Etiopiji najmanje 108 civila ubijeno u januaru

Agencija UN Svjetski program za hranu upozorila je da prijeti opasnost da njene aktivnosti na sjeveru Etiopije budu obustavljene zbog intenzivnih sukoba

4081 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Kancelarija Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava (OHCR) upozorila je danas na brojne, uznemirujuće izveštaje o vazdušnim napadima u regionu Tigraja u Etiopiji, navodeći da je najmanje 108 civila u tom području ubijeno od početka januara.

"Najmanje 108 civila je od početka januara ubijeno i 75 ranjeno, sudeći po izvještajima, kao rezultat vazdušnih napada koje su navodno izvele etiopske vazdušne snage", rekla je portparolka OHCR, Liz Trosel.

Ona je pozvala etiopske vlasti i njihove saveznike da omoguće zaštitu civila u skladu s međunarodnim pravom, koje obavezuje na prethodnu provjeru da li su ciljevi vojni ili na njima ima i civila.

Etiopska vlada je prethodno odbacila optužbe da je u napadima njenih snaga bilo civilnih žrtava, prenose agencije.

Sukob etiopskih vladinih snaga i pobunjenika iz Fronta za oslobođenje tigrajskog naroda (TPLF) počeo je prije 14 mjeseci.

Agencija UN Svjetski program za hranu upozorila je da prijeti opasnost da njene aktivnosti na sjeveru Etiopije budu obustavljene zbog intenzivnih sukoba.

"Bez hrane, goriva I pristupa, na ivici smo velike humanitarne katastrofe", rekao je Tomson Piri iz Svjetskog programa za hranu.

Bonus video: