Putin planira izgradnju željeznice do Arktika

Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gdje Rusija u idućem razdoblju planira da izgradi luku koja će biti otvorena čitave godine

4737 pregleda 100 reakcija 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio je vladu da iznese predloge o izgradnji želiezničke pruge koja će voditi do obale Barencovog mora, na sjeverozapadu zemlje, dok Moskva nastoji da razvije Arktik.

Putin je arktičko područje, na sjeveru Rusije, postavio na vrh svojih strateških zadataka i naredio velika ulaganja u vojnu infrastrukturu i u vađenje ruda, prenosi Hina.

Ruski predsjednik je zatražio od premijera Mihaila Mišustina da „iznese predloge za izgradnju željezničke veze do Barencovog mora“, rekao je Kremlj. Rok za podnošenje predloga je 10. maj.

Pruga bi se završavala u bazi Indigi, u arktičkoj oblasti Nenecu, gdje Rusija u idućem razdoblju planira da izgradi luku koja će biti otvorena čitave godine.

Finska i Norveška su 2018. objavile da zajednički planiraju izgradnju arktičke željezničke pruge, koja bi išla od sjevera Finske do obale Barencovog mora.

Razvoj sjevernog morskog puta tesno je vezan uz ruski proboj na Arktik i Moskva je zato velike svote uložila u flotu ledolomaca i tankera.

Bonus video: