"nemojte da se plašite"

Na godišnjicu povratka u Rusiju i zatvaranja opozicionar Navaljni kaže da ne žali ni za čim

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj poslije teškog trovanja u Sibiru u avgustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsjednik Vladimir Putin

4260 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni rekao je danas na godišnjicu hapšenja da se ni jedan sekund nije kajao zbog povratka u Rusiju i pozvao je svoje sunarodnike da se ne plaše.

"Uradio sam to, ne žalim ni sekund", napisao je Navaljni na društvenim mrežama povodom svoje borbe protiv Kremlja i povratka u zemlju poslije više mjeseci provedenih u Njemačkoj, gdje se liječio od trovanja, iako je postojala vjerovatnoća da će biti uhapšen.

"Poslije godinu dana u zatvoru kažem vam da sam uzviknuo onima (koji su me tada podržavali) pred sudom: nemojte da se plašite", rekao je opozicionar čije poruke se redovno objavljuju na društvenim mrežama.

Uz poruku, obljavljena je njegova slika u zatvorskom odijelu, zajedno sa suprugom Julijom.

Navaljni se pored toga ponovo danas pojavio pred sudom, ovog puta radi razmatranja dvije žalbe koje je uputio protiv zatvorske uprave.

Sud okruga Petuški u regionu Vladimir, gdje je Navaljni u zatvoru, razmatrao je ta dva predmeta tokom prijepodneva. Navaljni je prvom ročištu prisustvovao preko video veze, zatvoren u kavezu, prema snimcima nezavisnog onlajn portala Dožd.

Navaljni je uhapšen 17. januara 2021. na aerodromu u Moskvi po povratku sa oporavka u Njemačkoj poslije teškog trovanja u Sibiru u avgustu prethodne godine za koje je rekao da je odgovoran predsjednik Vladimir Putin.

Rusija nikad nije otvorila istragu o tom pokušaju ubistva navodeći da nema nikakvih indicija da se o tome radi i optužujući Berlin da sa njom ne dijeli ljekarske analize opozicionara.

Poslije toga Navaljnom je izrečena kazna od dvije i po godine zatvora zbog slučaja "pronevjere", koji je on okaraterisao kao politički.

Presuda je izazvala lavinu međunarodnih osuda i nove zapadne sankcije Moskvi.

Jedan od saradnika Navaljnog koji sada živi u izgnanstvu Leonid Volkov ocijenio je na društvenim mrežama da će 17. januar ući u istoriju kao "početak kraja putinizma".

Hapšenje Navaljnog podstaklo je više velikih demonstracija prije godinu dana ali su one brzo brutalno zaustavljene.

Zatim je njegov pokret zabranjen zbog ekstremizma, dok opozicionari, mediji i nevladine organizacije, koje su kritične prema Kremlju, trpe rastući talas represije, prenosi Frans pres.