Četvrta doza nije efikasna protiv omikrona

Izraelska studija pokazala da ni druga buster vakcina nije dovoljna da spriječi zarazu novim sojem

5268 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Četvrta doza vakcine protiv kovida-19 povećava broj antitijela, ali nije dovoljna da spriječi zarazu omikron sojem virusa, pokazala je preliminarna studija u Izraelu.

Izraelski Šeba medicinski centar je u okviru kliničkog ispitivanja dao četvrtu dozu vakcine svojim zaposlenima i proučava njen uticaj nakon dvije nedjelje kod 154 osobe koje su primile četvrtu dozu Fajzerove vakcine i nakon 7 dana kod 120 osoba koje su primile Moderninu vakcinu, kazala je Gili Regev Jokaj, direktorka odjeljenja za infektivne bolesti. Ti podaci se porede sa podacima iz kontrolne grupe čiji članovi nijesu primili četvrtu dozu.

Četvrte doze su dovele do povećanja antitijela “čak i više nego što je to bio slučaj sa trećom vakcinom”, kazala je Regev Jokaj. “Ipak, to vjerovatno nije dovoljno za omikron”, kazala je ona novinarima. “Sada nam je jasno da je stepen antitijela koji je neophodan za zaštitu i sprečavanje zaraze omikronom vjerovatno previsok za vakcine, čak i za dobre vakcine”.

Otkriće, za koje je bolnica saopštila da je prvo te vrste u svijetu je preliminarno i nije objavljeno niti je prošlo naučnu recenziju.

Izrael je država u kojoj je najbrže sprovedena kampanja imunizacije protiv kovida-19 i prošlog mjeseca je ponuđena četvrta vakcina, ili druga buster doza, najranjivijim i visoko rizičnim grupama.

Juče je u toj zemlji takođe smanjen period izolacije za osobe zaražene omikron sojem, koje su asimptomatične ili imaju blage simptome na samo pet dana. Do prošle nedjelje, period izolacije je bio 10 dana.

Novom odlukom, koja stupa na snagu od sjutra, Izrael se uskladio sa preporukama koje važe u SAD.

Negativni brzi antigenski test je takođe neophodan prije okončanja izolacije.

Izraelski premijer Naftali Benet je kazao da je porast broja zaraženih zbog omikron soja i broja ljudi koji su u izolaciji postao veliko opterećenje za izraelsku ekonomiju.

Bonus video: