Preliminarno istraživanje u Izraelu: Četvrta doza pruža samo ograničenu odbranu protiv omikrona

Generalni direktor izraelskog ministarstva zdravlja doktor Nahman Aš smatra da istraživanje ne znači da je četvrta doza vakcine bila greška već da se nivo antitijela vraća na onaj na početku trećeg bustera, te da je to od velikog značaja, pogotovo za stariju populaciju

6585 pregleda 1 komentar(a)
Vakcinacija u Izraelu, Foto: Shutterstock
Vakcinacija u Izraelu, Foto: Shutterstock

Medicinski centar Šeba kraj Tel Aviva saopštio je danas rezultate preliminarnog istraživanja koji pokazuje da četvrta doza vakcine protiv koronavirusa pruža samo ograničenu odbranu protiv novog soja koronavirusa omikron.

U toj bolnici je u decembru počelo vakcinisanje više od 270 zdravstvenih radnika drugim busterom.

Vakcinu Moderna primilo je 120 ljudi, a 154 Fajzer/Biontek.

Svi su prije toga bili vakcinisani tri puta Fajzer/Biontek vakcinom.

Kliničkim ispitivanjem je otkriveno nešto više antitijela nego poslije treće vakcine, prvog bustera, prošle godine, ali to nije spriječilo širenje omikrona.

"Uprkos povećanom nivou antitijela četvrta vakcina nudi samo djelimičnu odbranu protiv virusa. Vakcine koje su bile efikasnije protiv ranijih varijanti nude manje zaštite protiv omikrona", rekla je direktorka jedinice za infektivne bolesti Gili Regev-Johaj.

Preliminarni rezultati doveli su u pitanje ispravnost odluke Izraela da nudi drugi buster Izraelcima starijim od 60 godina.

Do sada je drugi buster primilo pola miliona od gotovo 9,5 miliona stanovnika Izraela.

Generalni direktor izraelskog ministarstva zdravlja doktor Nahman Aš smatra da istraživanje ne znači da je četvrta doza vakcine bila greška već da se nivo antitijela vraća na onaj na početku trećeg bustera, te da je to od velikog značaja, pogotovo za stariju populaciju.

On je međutim najavio da će rezultati istraživanja biti uzeti u obzir prilikom odlučivanja da li da se vakcinacija četvrtom dozom proširi i na druge stanovnike.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je počela masovnu kampanju vakcinacije svog stanovništva i prošlog ljeta je prva ponudila treću, buster dozu.

Četvrtu dozu za starije građane Izrael je takođe, kako se vjeruje, ponudio prvi u svijetu.

Izraelska nastojanja međutim nisu zaustavila širenje zaraze sojem omikron u proteklim nedjeljama.

Broj novozaraženih u jednom danu dostiže rekordne nivoe i raste broj pacijenata u bolnicama, ali je manje teško oboljelih nego u prethodnim talasima. Mnogi ljudi su u karantinu.

Omikron je već dominantan soj u mnogim zemljama i njime se mogu zaraziti vakcinsani i oni koji su ranije bili inficirani, ali prve studije pokazuju da rjeđe prouzrokuje teško oboljenje u poređenju sa prethodnom delta sojem.

Vakcinacija i buster i dalje pružaju zaštitu od teške bolesti, hospitalizacije i smrti.

Bonus video: