Autokratije pretekle demokratije po povjerenju javnosti

Nastavljen trend razočaranja u kapitalizam i politička rukovodstva u demokratskim zemljama

3243 pregleda 1 komentar(a)
Dvije trećine Kineza optimistično gleda na ekonomsku budućnost, Foto: Rojters
Dvije trećine Kineza optimistično gleda na ekonomsku budućnost, Foto: Rojters

Povjerenje javnosti u vlade koje upravljaju svjetskim demokratijama ponovo je palo zbog načina na koji su postupale u pandemiji i usljed rasprostranjenog ekonomskog pesimizma, pokazalo je globalno istraživanje.

Sa druge strane, prema istraživanju Edelman trast barometra, koji dvije decenije radi ankete sa hiljadama ispitanika o povjerenju u njihove vlade, medije, biznis i NVO, povjerenje javnosti je poraslo u nekoliko autokratskih država, prvenstveno Kini.

”Bilježimo pad povjerenja u demokratije”, kazao je Ričard Edelman, čija je Edelman grupa za komunikacije objavila istraživanje u kojem je učestvovalo 36 000 ispitanika u 28 država u periodu između 1. i 24. novembra prošle godine.

”Sve se svodi na: “imate li osjećaj ekonomskog povjerenja?”, dodao je on, naglašavajući da je visoki stepen zabrinutosti zbog gubitka radnih mjesta povezan ili sa pandemijom ili sa automatizacijom.

Najveći gubitnici povjerenja javnosti u prošloj godini su institucije u Njemačkoj, gdje je povjerenje palo za sedam odsto na 46 procenata, zatim u Australiji, Holandiji, Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama gdje povjerenje u institucije ima oko 43 odsto ispitanika, za pet procenata manje u odnosu na ranije.

Za razliku od toga, povjerenje javnosti u institucije u Kini je poraslo za 11 procenata na 83 odsto i za devet odsto u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Istraživanje je pokazalo da hiljade milijardi koje su najbogatije zemlje svijeta uložile kako bi podržale ekonomije tokom pandemije nijesu uspjele da uliju trajni osjećaj povjerenja.

U Japanu, samo 15 odsto ljudi vjeruje da će njima i njihovim porodicama biti bolje za pet godina, dok u ostalim demokratijama taj procenat varira između 20 i 40 odsto.

U Kini skoro dvije trećine ispitanika su optimisti po pitanju ekonomske budućnosti, a 80 odsto Indijaca vjeruje da će im biti bolje za pet godina.

Edelman je kazao da je visoki stepen povjerenja u Kini povezan ne samo sa ekonomskom percepcijom već takođe i sa većim osjećajem predvidivosti kineske politike.

Rezultat istraživanja je u skladu sa ispitivanjima sprovedenim proteklih godina koja su pokazala na rast razočaranja u kapitalizam, političko rukovodstvo i medije.

Bonus video: