Direktor Fajzera dobitnik izraelske nagrade Geneza od milion dolara

Nagrada se dodjeljuje svake godine za profesionalna dostignuća, doprinos čovječanstvu i posvećenosti jevrejskim vrijednostima

2509 pregleda 5 komentar(a)
Burla, Foto: Reuters
Burla, Foto: Reuters

Generalni direktor farmaceutskog giganta Fajzer, Alber Burla dobitnik je prestižne izraelske nagrade Geneza za razvoj vakcine protiv kovida-19, saopšteno je danas.

Nagrada čija je novčana vrijednost milion dolara se dodjeljuje svake godine za profesionalna dostignuća, doprinos čovječanstvu i posvećenosti jevrejskim vrijednostima.

Kako je navela Fondacija nagrade Geneza, Burla je dobio većinu glasova u onlajn kampanji u kojoj je učestvovalo oko 200.000 ljudi iz 71 zemlje.

On je pohvaljen za svoje "liderstvo, odlučnost i posebno volju da prihvati velike rizike".

Uz to se podsjeća da je Burla odbio finansiranje vlade SAD na početku pandemije, što je pomoglo kompaniji da izbjegne birokratiju i ubrza razvoj vakcine.

Partner Fajzera, Biontek dobio je fondove od vlade Njemačke i Fajzer je kasnije potpisao veliki dogovor o snabdijevanju sa SAD.

Takva strategija je Fajzer dovela na čelo napora u borbi protiv koronavirusa i vakcina te kompanije je prva odobrena za upotrebu u SAD i Evropi.

Rodom iz Grčke, Burla je sin preživjelih u holokaustu i on planira da da svoju nagradu za projekte namijenjene očuvanju sjećanja na žrtve holokausta, posebno u Grčkoj, najavila je fondacija.

Njegovi roditelji su jedni od malobrojnih preživjelih u jevrejskoj zajednici Soluna, koju su gotovo iskorijenili nacisti u Drugom svjetskom ratu.

Burla je saopštio da prima nagradu "ponizno i u ime svih kolega u Fajzeru koji su odgovorili na hitan poziv istorije" i izrazio nadu daće moći da dođe u Izrael u junu da je primi.

Fajzerova vakcina odobrena je u SAD za hitnu upotrebu u decembru 2020. godine i Izrael je ubrzo postao jedna od prvih zemalja koja je tom vakcinom imunizovala svoje stanovništvo.

Kasnije je Izrael potpisao ugovor sa Fajzerom za razmjenu podataka u zamjenu za nastavak snabdijevanja u vrijeme kada je bilo teško nabaviti vakcinu.

Tako je Izrael na samom početku postao lider u svijetu u borbi protiv kovida-19 i istraživačima pružio vredne podatke, mada je bio kritikovan zbog povrede privatnosti i isticanja nejednakog pristupa vakcini između bogatih i siromašnih zemalja.

Burla se danas pridružio nizu slavnih ličnosti koji su osvojili nagradu Geneza.

Prošlogodišnji dobitnik jer bio holovudski mogul Stiven Spilberg.

Raniji dobitnici su biznismen i bivši gradonačelnik Njujorka Majkl Blumberg, glumac Majkl Daglas, violinista Icak Perlman, vajar Aniš Kapur, vlasnik kluba američkog fudbala Nju Ingland Pejtriots Robert Kraft, glumica Natali Portman i sovjetski politički zatvorenik Natan Šaranski.

Godine 2018. Natali Portman je odbila da prisustvuje ceremoniji uručivanja nagrade jer nije željela da to izgleda kao podrška tadašnjem premijeru Izraela Benjamnu Netanjahuu.

Iste godine je pokojna sutkinja Vrhovnog suda SAD Rut Ginsburg dobila specijalnu nagradu za životno dostignuće.

Nagrada je inaugurisana 2014. godine.

Pretprošle i prošle godine zbog pandemije ceremonija dodjele nagrade nije održana.

Bonus video: