Putin u razgovoru sa Raisijem pohvalio rusko-iransku saradnju u Siriji

Moskva je uspješno balansirala održavajući kontakte sa Iranom i istovremeno gradeći prijateljske odnose sa Izraelom, za koga je iransko prisustvo u Siriji crvena linija

6398 pregleda 2 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Ruski predsjednik Vladimir Putin ugostio je danas u Kremlju iranskog kolegu Ebrahima Raisija, pozdravivši saradnju dvije zemlje po pitanju krize u Siriji i drugim međunarodnim pitanjima.

Putin je istakao da su zajednički napori Moskve i Teherana odigrali ključnu ulogu i pomogli sirijskoj vladi da se izbori sa prijetnjama međunarodnog terorizma.

Rusija i Iran podržali su sirijskog predsjednika Bašara Asada i pomogli njegovoj vladi da vrati veći dio teritorije posle građanskog rata.

Moskva je uspješno balansirala održavajući kontakte sa Iranom i istovremeno gradeći prijateljske odnose sa Izraelom, za koga je iransko prisustvo u Siriji crvena linija.

Raisi je rekao je da je Iran spreman da proširi saradnju sa Rusijom u političkoj, ekonomskoj, odbrambenoj i bezbjednosnoj sferi i u istraživanju svemira.

Prošlog mjeseca Iran je lansirao u svemir raketu nosač satelita sa tri uređaja, sa ciljem da demonstrira rastuću tehnološku moć usred zastoja u pregovorima o smanjenju svog nuklearnog programa.

Raisi je rekao Putinu da je Iran izradio prijedlog sporazuma o "strateškoj saradnji" sa Rusijom za narednih 20 godina.

"Želeli bismo da razvijemo jake i sveobuhvatne odnose sa Rusijom", rekao je Raisi.

Raisi je zvanično stupio na dužnost predsjednika Irana 5. avgusta prošle godine, nakon što je na izborima osvojio više od 60 odsto glasova i ovo je njegova prva posjeta Rusiji.

Bonus video: