sAD UPOZORAVAJU

"Oštro ćemo odgovoriti ako Rusija pređe ukrajinsku granicu, situacija mogla da se izmakne kontroli"

"Ako ruske vojne snage pređu granicu Ukrajine, to bi predstavljalo novu invaziju... Takav napad bi naišao na brz, oštar i jedinstven odgovor SAD i saveznika", rekla je kasno sinoć portparolka Bijele kuće Džen Psaki

8374 pregleda 15 komentar(a)
Psaki, Foto: Reuters
Psaki, Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države (SAD) "oštro" će odgovoriti ako Rusija "pređe ukrajinsku granicu”, saopštila je Bijela kuća nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden upozorio da bi situacija "mogla da se izmakne kontroli" u slučaju napada na Ukrajinu.

"Ako ruske vojne snage pređu granicu Ukrajine, to bi predstavljalo novu invaziju... Takav napad bi naišao na brz, oštar i jedinstven odgovor SAD i saveznika", rekla je kasno sinoć portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Bajden je prethodno na konferenciji za novinare u Bijeloj kući na pitanje o riziku od direktnog sukoba NATO i Rusije, u slučaju da Moskva napadne Ukrajinu, rekao da bi "situacija mogla da se izmakne kontroli".

Bajden
Bajdenfoto: Reuters

Situacija bi "mogla vrlo lako da se izmakne kontroli zbog granica Ukrajine i zbog onoga što Rusija mogla ili ne bi mogla da uradi", rekao je američki predsjednik.

Bajden je juče održao prvu konferenciju za novinare u 2022. uoči godišnjice polaganja zakletve.

Predsjednik SAD je govorio o uspjesima koje je njegova administracija ostvarila u protekloj godini.

Pitanja novinara su se većinom odnosila na tenzije u odnosima sa Rusijom i gomilanje ruskih snaga na granici sa Ukrajinom.