Palestinski ministar: Pristup SAD će sahraniti rješenje po modelu dvije države

Bajdenova administracija je promjenila dio nezakonite Trampove politike, ali nije ispunila obećanje o otvaranju konzulata SAD u istočnom Jerusalimu, koji je zatvoren dok je Tramp bio američki predsjednik, rekao je šef palestinske diplomatije

2015 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Palestinski ministar spoljnih poslova Rijad Maliki kritikovao je danas predsjednika SAD Džozefa Bajdena ocjenivši da suviše sporo mijenja politiku svog prethodnika Donalda Trampa protiv Palestinaca i ne koristi specijalne odnose Vašingtona da izvrši pritisak na Izrael.

Malki je rekao, na sastanku u Savjetu bezbjednosti UN, da Izrael odbacuje rješenje decenijskog sukoba po modelu dvije države, odnosno stvaranje nezavisne Palestine uz jevrejsku državu i mirovne pregovore.

Bajdenova administracija je promjenila dio nezakonite Trampove politike, ali nije ispunila obećanje o otvaranju konzulata SAD u istočnom Jerusalimu, koji je zatvoren dok je Tramp bio američki predsjednik, rekao je šef palestinske diplomatije.

On je kasnije novinarima objasnio da se mislilo kako će SAD pokušati da približe poziciju Izraela Palestincima kada je Bajden prije dvije godine postao predsjednik, ali je izraelski stav uspio sebi da približi američku poziciju.

SAD bi, kako smatra Malki, tek trebalo da doprinesu da vlada Izraela odbaci svoju politiku naseljavanja okupiranih teritorija i odbijanja rešenja po modelu dvije države i mirovnih pregovora.

Bajden je obnovio pomoć Palestincima i diplomatske kontatke s njima, ali je zadržao dio Trampove politike, uključujući promjenu dugogodišnjeg stava SAD o Jerusalimu i legitimitetu jevrejskih naselja za koje Palestinci i UN kažu da su nelegalna.

Malki je pozvao Savjet bezbjednosti da preduzme hitnu akciju kako bi se riješio decenijski izraelsko-palestinski sukob i spasilo dvodržavno rješenje, upozorivši na ubrzano širenje jevrejskih naselja, rušenje palestinskih kuća, pa "čak i aneksiju palestinske zemlje".

"Bez tog osjećaja hitnosti pripremite se da prisustvujete sahrani tog rješenja sa svim posledicama“, rekao je palestinski ministar.

On je apelovao na podršku za međuanrodnu mirovnu konferenciju i podržao poziv Rusije na ministarski sastanak četvorke bliskoitočnih posrednika koju čine SAD, UN, EU i Rusija "što je moguće prije da se mobilišu napori za prevazilaženje trenutnog zastoja".

Ambasadorka SAD u UN Linda Tomas-Grinfild je na sastanku u SB UN potvrdila podršku Bajdenove administracije rješenju po modelu dvije države, ocjenivši da ova godina pruža mogućnost da se obnove napori za političko rješenje sukoba.

Ona je pozvala obije strane da se uzdrže od unilateralnih koraka koji povećavaju napetost i podrivaju napore ka rješenju po modelu dvije države.

Za Izrael to znači uzdržavanje od aneksije teritorije, širenja jevrejskih naselja, rušenja i iseljavanja,a za Palestince prestanak huškanja na nasilje i kompenzacija onima koji su u zatvoru zbog terorizma.

Bonus video: