studijom obuhvaćena djeca od pet do 11 godina

Izraelska studija: Vakcinisana djeca se upola manje zaražavaju omikronom od nevakcinisane

"Čak i tokom omikron talasa vakcina data u protekla tri mjeseca, dvije doze ili buster doza, pruža poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanim ili onima čija je vakcinacija zastarjela", navedeno je u saopštenju ministarstva zdravlja Izraela

9156 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Najnovija izraelska studija pokazala je da se djeca vakcinisana protiv koronavirusa zaražavaju omikron varijantom upola manje u odnosu na nevakcinisane vršnjake.

Ta studija, prva te vrste, objavljena je kasno sinoć, u vrijeme kada je Izrael suočen sa velikim talasom infekcija.

Sinoć je objavljeno da je u zemlji gotovo 400.000 aktivnih slučajeva zaraze, što čini četiri odsto stanovnika i da se dnevno dijagnostikuje 60.000 do 70.000 novoinficiranih, prenijeli su izraelski mediji.

Studijom su obuhvaćena djeca od pet do 11 godina koji od kraja novembra mogu da se imunizuju i ustanovljeno je da vakcine nude jaku zaštitu protiv sojeva koronavirusa, pogotovo u prvim mjesecima od vakcinacije.

"Čak i tokom omikron talasa vakcina data u protekla tri mjeseca, dvije doze ili buster doza, pruža poboljšanu zaštitu protiv infekcije u poređenju sa nevakcinisanim ili onima čija je vakcinacija zastarjela", navedeno je u saopštenju ministarstva zdravlja Izraela.

Od 25. decembra do 16. januara oko 260 na 100.000 nevakcinisane male djece je zaražavano u prosjeku na dan.

Među vakcinisanom zaražavalo se oko 120 na 100.000 djece dnevno.

Tinejdžeri koji su primili buster su takođe imali povišenu zaštitu, kako se pokazalo.

Izrael je krajem decembra ponudio buster tinejdžerima koji su primili prve dvije doze vakcine pre tri mjeseca.

Među onima koji su primili buster bilo je 90 novozaraženih na 100.000 za 24 sata u proseku, a među nevakcinisanim 330.

Studija se poklopila sa periodom od tri nedjelje u kome je broj novih slučajeva zaraze za 24 sata sa 1.300 povećan na preko 45.000, uglavnom zbog pojave jako zaraznog soja omikron koji se brzo širi čak i među mnogim potpuno vakcinisanim osobama.

Studija koja još nije recenzirana pokazuje da vakcine najbolje djeluju protiv omikrona ubrzo pošto su primljene, ali im efikasnost brzo opada.