Svjetski ekonomski forum: Sajber kriminal bilježi rekordno ubrzanje, pogođene brojne sfere života

Prema njenim riječima posebno su zabrinjavajuće dvije vrste napada. "Jedan je 'ransomver'. Nastaviće da raste sve dok zaista ne dovedemo u red osnove sajber bezbjednosti. Drugi su napadi na kritične infrastrukturne sisteme i kako to bi moglo da ometa našu sposobnost da primamo osnovne javne usluge", rekla je ona

5831 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Ubrzani tempo digitalizacije podstaknut pandemijom kovid-19 doveo je do rekordnog broja napada ucjenjivačkim softverom "ransomver" (ransomware), uz povećanje obima globalnih napada za 151 odsto u prvoj polovini 2021, upozorio je Svjetski ekonomski forum (WEF) u novom godišnjem izvještaju.

Izvještaj WEF "Globalni izgledi sajber bezbjednosti 2022" pokazao je da je tokom 2021. godine zabilježeno u prosjeku 270 sajber napada po organizaciji, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na 2020. godinu, prenosi kineska agencija Sinhua.

Troškovi napada za organizaciju su visoki i iznose u prosjeku 3,6 miliona američkih dolara po incidentu, navodi se u izvještaju.

"Izgledi su prilično sumorni", rekla je stručnjakinja i vodeći strateg za sajber bezbjednost u WEF Algirde Pipikaite.

"Svjedoci smo da su brojne sfere života pogođene kriminalnim sajber aktivnostima… Mnogo je toga što treba da se uradi i trebalo bi da se, kao zajednica, okupimo", rekla je Pipikaite za agenciju Sinhua putem video veze.

Prema njenim riječima posebno su zabrinjavajuće dvije vrste napada. "Jedan je 'ransomver'. Nastaviće da raste sve dok zaista ne dovedemo u red osnove sajber bezbjednosti. Drugi su napadi na kritične infrastrukturne sisteme i kako to bi moglo da ometa našu sposobnost da primamo osnovne javne usluge", rekla je ona.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma čije je sjedište u Ženevi takođe je pokazao da 80 odsto vodećih sajber stručnjaka sada smatra da je 'ransomver' rastuća i opasna prijetnja po javnu bezbjednost i da postoji veliki jaz u percepciji između izvršnih direktora, koji misle da su njihove kompanije bezbjedne i stručnjaka za bezbjednost koji se ne slažu.

"Na Svjetskom ekonomskom forumu čuo se čvrst stav da ni vlade, ni privatni sektor neće moći sami da riješe tekuće globalne izazove sajber bezbjednosti. To zahtjeva veoma jaku saradnju javnog i privatnog sektora kako bi se poboljšao odgovor na aktivnosti sajber kriminala" dodala je Pipikaite.

U izvještaju je naglašeno da sajber bezbjednost više nije dovoljna taktika, već da izgradnja otpornosti treba da bude integrisana u strategiju organizacija.

"Organizacije moraju bliže da sarađuju sa partnerima u ekosistemu i 'trećim stranama' kako bi sajber bezbjednost postala dio DNK ekosistema organizacije, tako da mogu da budu otporne i podstiču povjerenje kupaca", rekla je Džuli Svit, predsjednica i izvršna direktorka kompanije za IT i konsultantske usluge Aksenčer, u saopštenju objavljenom na sajtu WEF.

Što se tiče rješenja, Pipikaite je kao ključno izdvojila sajber-obuku za zaposlene, oflajn rezervne kopije (offline backups), sajber osiguranje i rješenja za sajber bezbjednost zasnovana na platformi koja zaustavljaju napade poznatim 'ransomverima' iz svih pravaca.

Takođe je naglasila da korišćenjem vještačke inteligencije i sistema automatizacije, branioci mogu da skrate vrijeme napada i brže reaguju na incidente:

"Ali nemojte da vas zavaraju. Sajber kriminalci takođe primjenjuju ove nove tehnologije i napadaju na mnogo organizovaniji, bolji, brži i efikasniji način, povećavajući učestalost i efikasnost svojih napada. Postaju mnogo sofisticiraniji" rekla je Pipikaite za kineksu agenciju Sinhua.

Bonus video: