Iran, Rusija i Kina počeli zajedničke pomorske vježbe

Teheran nastoji da pojača vojnu saradnju sa Pekingom i Moskvom u vrijeme kada su visoke regionalne tenzije sa SAD. Posjete ruskih i kineskih pomorskih predstavnika Iranu takođe su povećane poslednjih godina

2746 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Iran, Rusija i Kina danas su počeli zajedničke pomorske vježbe u Indijskom okeanu namjenjene jačanju pomorske bezbjednosti, javili su državni mediji.

Iranska državna televizija javila je da 11 njihovih brodova učestvuje u vježbama, a da su im se pridružila tri ruska broda uključujući jednog razarača, i dva kineska plovila. Iranska revolucionarna garda će takođe učestvovati sa manjim brodovima i helikopterima.

U izveštaju se navodi da će vojne vježbe pokriti oko 17.000 kvadratnih kilometara na sjeveru Indijskog okeana i da će uključiti noćne borbe, operacije spašavanja i vježbe u borbi protiv požara.

Ovo su treće pomorske vježbe tih zemalja od 2019. godine. Podudaraju se sa posjetom iranskog predsjednika Ebrahima Raisija Rusiji, koja je završena juče.

"Poboljšanje bilateralnih odnosa Teherana i Moskve ojačaće bezbjednost u regionu i međunarodnoj areni", rekao je Raisi po povratku iz Rusije danas, javila je zvanična novinska agencija Irana.

Teheran nastoji da pojača vojnu saradnju sa Pekingom i Moskvom u vrijeme kada su visoke regionalne tenzije sa SAD. Posjete ruskih i kineskih pomorskih predstavnika Iranu takođe su povećane poslednjih godina.

Iran održava redovne vojne vježbe poslednjih mjeseci dok se sa teškoćama vode pregovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma sa svijetskim silama iz 2015. godine.

Rusija je takođe u sporu sa SAD i Zapadom oko svog susjeda Ukrajine gdjje je poslala oko 100.000 vojnika za koje Vašington, Kijev i njihovi saveznici strahuju da će biti upotrebljeni za invaziju Ukrajine.

Rusija je juče objavila održavanje pomorskih vježbi na više lokacija koje uključuju veći dio njenog pomorskog potencijala - više od 140 ratnih brodova i više od 60 aviona. Vježbe će trajati do kraja februara, a biće održane u Crnom moru, na Sredozemlju, sjeveroistočnom Atlantiku i Pacifiku, pored zajedničkih vježbi sa Iranom u Indijskom okeanu.

Bonus video: