Na Novom Zelandu devet slučajeva omikrona, premijerka otkazala vjenčanje: "Takav je život"

Džasinda Ardern se izvinila svima koji su se našli u sličnoj situaciji

10250 pregleda 82 reakcija 11 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern rekla je novinarima da je otkazala svoje vjenčanje u trenutku kada se zemlja suočava sa novim restrikcijama zbog širenja omikron soja koronavirusa.

"Moje vjenčanje se neće održati", rekla je Ardern i izvinila se svima koji su se našli u sličnoj situaciji.

Na pitanje novinara kako se osjeća zbog toga što je otkazano njeno vjenčanje sa dugogodišnjim partnerom Klarkom Gejfordom, Ardern je odgovorila: "Takav je život", prenosi Rojters.

"Ja nisam drugačija od, usuđujem se da kažem, hiljada drugih Novozelanđana koji su osjetili i mnogo teže posljedice pandemije, od kojih je najstrašnije kada ne možete da budete sa svojim voljenim koji je teško bolestan. To daleko nadmašuje tugu koju ja osjećam", rekla je premijerka.

Uvode se nova pravila o nošenju maski i ograničavaju okupljanja, nakon što je, nakon jednog vjenčanja, potvrđeno devet slučajeva omikrona.

Naime, jedna porodica se avionom vratila u grad Nelson na Južnom ostrvu, nakon prisustva na vjenčanju na Severnom ostrvu. Stjuardesa i porodica su bili pozitivni na testu.

Novi Zeland je nakon tog slučaja ograničio broj ljudi koji može da se nađe u baru, restoranu ili na događajima poput vjenčanja na 100 ljudi. U slučaju da nemaju kovid propusnice koje se izdaju na osnovu vakcinacije, taj broj se ograničava na 25.

Od marta 2020. granice Novog Zelanda su zatvorene za strance. Vlada je otkazala planove za postepeno otvaranje do kog je trebalo da dođe sredinom ovog mjeseca. Zasad se planira da do toga dođe krajem februara, jer se strahuje da bi omikron soj mogao da se prelije iz susjedne Australije.

Čak 94 odsto populacije starije od 12 godina je primilo dvije doze vakcine, a 56 odsto je primilo i buster dozu.

Bonus video: