Počeli pregovori talibana i vlada zapadne Evrope i SAD: Učestvuje i civilni sektor Avganistana

Prije sastanaka, talibani su naveli da se nadaju uspjehu i zahvalili se Norveškoj, navodeći da očekuju da će ta država postati "kapija za pozitivne odnose sa Evropom"

6372 pregleda 2 komentar(a)
Predstavnici talibana u Oslu, Foto: Reuters
Predstavnici talibana u Oslu, Foto: Reuters

Delegacija talibana koju predvodi ministar spoljnih poslova Avganistana Amir Kan Mutaki započela je danas u Oslu trodnevne pregovore sa zvaničnicima vlada zapadne Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

U pregovorima, započetim usljed pogoršanja humanitarne situacije Avganistanu, učestvuje i civilni sektor te države.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, planirano je da se prvog dana talibani sastanu sa predstavnicama pokreta za ženska prava, kao i aktivistima za ljudska prava iz Avganistana i dijaspore.

Prije sastanaka, talibani su naveli da se nadaju uspjehu i zahvalili se Norveškoj, navodeći da očekuju da će ta država postati "kapija za pozitivne odnose sa Evropom".

Ovo je prvo službeno putovanje talibana u Evropu, otkad su u avgustu prošle godine preuzeli vlast u Avganistanu.

Nijedna država još nije priznala vlast talibana, a norveška ministarka spoljnih poslova Aniken Hujtfelt je naglasila da razgovori ne predstavljaju "legitimizaciju ili priznanje talibana".

"Međutim, moramo da razgovaramo sa vlašću te države. Ne možemo dozvoliti da politička situacija vodi ka humanitarnoj katastrofi", rekla je Hujtfelt.

Bonus video: