sad sprema pismeni odgovor na zahtjeve rusije

Ministri EU osudili agresivnost Rusije i ponudili dijalog u međunarodnim institucijama

Borel je rekao da Amerikanci spremaju pismeni odgovor na zahtjeve Rusije da se Zapad pismeno obaveže da neće širiti NATO na Ukrajinu i tamo stvarati vojno uporište kao prijetnju Rusiji, i naglasio da članice EU zajedno s Vašingtonom rade na utvrđivanju polazišta i načela američkog odgovora Moskvi

3525 pregleda 9 komentar(a)
Borelj, Foto: Reuters
Borelj, Foto: Reuters

Ministri inostranih poslova Evropske unije naglasili su danas u Briselu da je "evropska bezbjednost nedjeljiva" i zatražili od Rusije da smanji zaoštravanje, "agresivne akcije i prijetnje Ukrajini" i predložili da se uz poštovanje međunarodnog prava pokrene konstruktivan dijalog kroz međunarodne mehanizme.

Ministri EU su u saopštenju stavili do znanja da bi "dalja vojna agresija Rusija na Ukrajinu imala masovne posledice i tešku cijenu" za Moskvu.

Sažimajući zaključke šefova diplomatija EU, visoki predstavnik Žozep Borel je objasnio da priprema "sankcija širokih razmjera" ima za cilj da Rusiju ubijedi da smanji zategnutost, povuče trupe kako bi onda bili mogući pregovori u okviru Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), Savjet NATO-Rusija, kao i razgovore u okviru "Formata Normandija" za rješavanje ukrajinske krize.

A, po njegovim riječima, sva diplomatska djelovanja EU biće usredsrijeđena na to da Moskvu uvjere da je dijalog nužan.

Borel je rekao da Amerikanci spremaju pismeni odgovor na zahtjeve Rusije da se Zapad pismeno obaveže da neće širiti NATO na Ukrajinu i tamo stvarati vojno uporište kao prijetnju Rusiji, i naglasio da članice EU zajedno s Vašingtonom rade na utvrđivanju polazišta i načela američkog odgovora Moskvi.

Visoki predstavnik EU je podvukao da Ukrajina ima pravo da kao slobodna zemlja odlučuje kako će zaštiti svoju bezbjednost i saopštio da je Unija odobrila Kijevu bespovratnu pomoć od 1,2 milijarde dolara za jačanje stabilnosti te zemlje.

Borel je dodao da će EU Ukrajini dati i 35 miliona evra za obuku ukrajinske armije.

On je saopštio da EU ne vidi razloge za povlačenje diplomatskog osoblja iz Kijeva i time odgovorio na pitanje novinara da li je danas od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena, koji je video vezom učestvovao na zasjedanju ministara EU, dobio neke dodatne informacije o razlozima saopštenje Vašingtona da povlači osoblje iz ambasade u Kijevu.

Borel je dodao da je Blinken objasnio da SAD nisu odlučile da povuku diplomatsko osoblje iz Ukrajine, već da su samo predočile da oni zvaničnici koji nemaju bitne funkcije mogu da odluče da li će napustiti Ukrajinu.