Veliki prekidi struje u Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu: "Slučajni kvar"

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana, a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom koju mogu da koriste da nadoknade neočekivane nestašice

6418 pregleda 1 komentar(a)
Almati (Ilustracija), Foto: Reuters
Almati (Ilustracija), Foto: Reuters

Tri centralnoazijske zemlje Kazahstan, Kirgistan i Uzbekistan pogođeni su danas velikim prekidima struje nastalih zbog slučajno izazvanog kvara, što je poremetilo funkcionisanje važnih infrastrukturnih objekata, objavile su državne vlasti.

Veliki dio Almatija glavnog ekonomskog centra Kazahstana je bez struje kao i glavni grad Uzbekistana Taškent i Kirgistana Biškek.

Portparol Ministarstva energetike Kirgistana rekao je za Frans pres da su prekidi izazvani poremećajem u regionalnoj energetskoj mreži, bez navođenja detalja.

Elektromreža te tri bivše sovjetske republike je međusobno povezana, a preko Kazahstana je povezana i sa ruskom elektromrežom koju mogu da koriste da nadoknade neočekivane nestašice.

Uzbekistansko Ministarstvo energije navelo je u saopštenju da je incident povezan sa prekidom koji se dogodio na elektro mreži u Kazahstanu.

Prema navodima medija međunarodni aerodrom Manas u Biškeku morao je da pribjegne pomoćnom napajanju struje.

"Aerodrom radi ali ne u punom kapacitetu", saopštila je uprava aerodroma, prenijeli su lokalni mediji, koji su dodali da aerodrom i dalje može da prima avione, ali da je prekinuta registracija za neke letove koji polaze iz glavnog grada Kirgistana.

Mediji u Biškeku javljaju da su prekidi struje doveli do zaustavljanja rada pumpi što utiče na snabdijevanje vodom.

Prošle jeseni više centralnoazijskih zemalja je imalo velike prekide struje što ukazuje na zastarjelu i međuzavisnu električnu mrežu u tom regionu.

Bonus video: