Papa Franjo: Podržite svoju djecu ako kažu da su homoseksualci

Papa Franjo je rekao i da iako Crkva ne može da prihvati istospolne brakove, da može da podrži zakone o istospolnim zajednicama koje homoseksualnim partnerima daju jednaka prava na području zdravstvene zaštite, nasljedstva i penzije

6699 pregleda 42 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Papa Franjo poručio je roditeljima homoseksualne djece da ne trebaju da ih osuđuju, nego da im pruže podršku.

Papa je na audijenciji govorio o poteškoćama sa kojima se roditelji mogu susretati pri podizanju djece.

Među njima su i roditelji "koji kod djece vide drugačije seksualne orjentacije" i razmišljaju kako "se nositi sa tom situacijom, kako podržati svoju djecu i ne sakrivati se iza stava osude", rekao je papa Franjo.

On je ranije govorio kako homoseksualci imaju pravo da budu prihvaćeni u svojim porodicama.

Papa Franjo je, prenosi agencija Rojters, rekao i da iako Crkva ne može da prihvati istospolne brakove, da može da podrži zakone o istospolnim zajednicama koje homoseksualnim partnerima daju jednaka prava na području zdravstvene zaštite, nasljedstva i penzije.

Vatikan je prošle godine objavio dokument u kojem se navodi da katolički sveštenici ne smiju da blagosiljaju istopolne zajednice, što je razočaralo gej katolike.

U nekim državama poput SAD i Njemačke biskupi su počeli to da rade, pa je sve više poziva da se taj običaj institucionalizuje.

Konzervativci u Crkvi od 1,3 milijarde članova, smatraju da Papa šalje različite signale oko homoseksualnosti, "što je zbunjujuće za vjernike".

Prošlog mjeseca, vatikansko odjeljenje se izvinilo što je "nanijelo bol cijeloj LGBTQ zajednici" tako što je sa svoje veb stranice uklonilo vezu ka izvornom materijalu katoličke grupe za zastupanje prava homoseksualaca u pripremi za sastanak u Vatikanu 2023. o budućim pravcima Crkve.

Bonus video: