Vatikan o optužbama protiv bivšeg pape: Ne treba tražiti lakog žrtvenog jarca

Benedikt XVI optužen je da je kao nadbiskup Jozef Racinger u Minhenu znao za četiri slučaja seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve i nije ragovao

4072 pregleda 3 komentar(a)
Benedikt XVI, Foto: Reuters
Benedikt XVI, Foto: Reuters

Vatikan je stao u odbranu penzionisanog pape Benedikta XVI, rekavši da ne treba tražiti "lakog žrtvenog jarca i donositi presude po kratkom postupku".

To je prva zvanična reakcija Vatikana na optužbe na račun Benedikta da je kao nadbiskup Jozef Racinger u Minhenu znao za četiri slučaja seksualnog zlostavljanja unutar Rimokatoličke crkve i nije ragovao.

Te optužbe iznijete su u izvještaju nakon nezavisne istrage koju je za minhensku nadbiskupiju sprovela advokatska kancelarija Vestfal špilker vaštl.

Šef službe Vatikana za odnose sa javnošću Andrea Tornijeli je dao komentar na izvještaj u tekstu objavljenom na portalu Vatikan njuz.

U njemu je Tornijeli podsjetio da je Benedikt bio prvi papa koji se susreo sa žrtvama zlostavljanja, da je uveo stroge norme za kažnjavanje sveštenika koji su silovali djecu i da je uputio crkvu da ide "putem poniznosti, tražeći oproštaj za krivična djela svojih sveštenika".

"Sve ovo se ne može ni zaboraviti ni izbrisati", napisao je on i dodao da su žrtve često tretirane kao neprijatelji crkve, ali da je upravo Racinger pomogao da se takav stav promijeni slušajući žrtve i tražeći od njih oproštaj.

Tornijeli je napomenuo da izvještaj nije sudska kazna i rekao da će pomoći u borbi protiv tog problema samo ukoliko se informacije "ne svedu na traganje za lakim žrtvenim jarcima i donošenjem presuda po kratkom postupku".

Trenutni nadbiskup u Minhenu, kardinal Gerhard Marks, trebalo bi sjutra da održi konferenciju za novinare na kojoj će govoriti o izvještaju i optužbama na njegov račun.

Bonus video: