Rusija ostaje otvorena za dijalog

Kremlj saopštio da nema puno razloga za optimizam, ali da neće žuriti sa ocjenama

6303 pregleda 0 komentar(a)
Foto: SERGEY PIVOVAROV
Foto: SERGEY PIVOVAROV

Rusija je juče saopštila da je jasno da SAD nisu voljne da se pozabave njenim glavnim bezbjednosnim brigama u zastoju oko Ukrajine, ali da ostavlja vrata otvorena za dalji dijalog.

SAD i NATO su u srijedu predali pisani odgovor na zahtjeve Rusije za izmjenu posthladnoratovskog bezbjednosnog uređenja u Evropi.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je Moskvi potrebno vrijeme da razmotri odgovor i da neće žuriti sa zaključcima, ali da saopštenja SAD i NATO-a u kojima se glavni zahtjevi Rusije opisuju kao neprihvatljivi ne ostavljaju puno prostora za optimizam.

"Na osnovu onoga što su naše kolege kazale juče, apsolutno je jasno da povodom glavnih kategorija iznesenih u tim nacrtima dokumenta ... ne možemo reći da je naše mišljenje uzeto u obzir ili da je pokazana volja da se naše zabrinutosti uzmu u obzir. Međutim, nećemo žuriti sa ocjenama", rekao je Peskov.

Izbalansirana reakcija Kremlja jasno pokazuje da Rusija ne odbacuje u potpunosti odgovore SAD i NATO ili da zatvara vrata za diplomatiju, ocjenjuje agencija Rojters.

Ukrajinski vojnici na vježbi u Lavovskoj oblasti
Ukrajinski vojnici na vježbi u Lavovskoj oblastifoto: REUTERS

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je najbolji način za smanjenje tenzija da NATO povuče snage iz istočne Evrope, ali je takođe nastojalo da smanji strahove od invazije.

"Već smo više puta saopštili da naša zemlja ne namjerava da napadne bilo koga. Čak i pomisao o ratu između naših naroda smatramo neprihvaljivom", rekao je portparol ministarstva Andrej Zajcev.

Rojters je prenio da je nakon Peskovljevog obraćanja porasla vrijednost ruskih i ukrajinskih doalarskih obveznica, koje je kriza oborila.

Međutim, cijena nafte je premašila 90 dolara za barel, što pokazuje da je svijet i dalje zabrinut. Rusija je druga u svijetu po proizvodnji nafte, a kriza oko Ukrajine je raspirila strah od poremećaja snabdijevanja Evrope energentima.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da je najbolji način za smanjenje tenzija da NATO povuče snage iz istočne Evrope, ali je takođe nastojalo da smanji strahove od invazije

Bezbjednosni zahtjevi Rusije, predstavljeni u decembru, obuhvataju prekid daljeg širenja NATO-a, sprečavanje Ukrajine da mu se ikad pridruži i povlačenje snaga i naoružanja alijanse iz istočnoevropskih država koje su se priključile nakon Hladnog rata.

Odgovori SAD i NATO nisu objavljeni, ali su oboje već odbacili te zahtjeve, istovrememo izražavajući spremnost za razgovor povodom kontrole naoružanja, mjera za izgradnju povjerenja i ograničavanja veličine i obima vojnih vježbi.

Turska, članica NATO-a koja je u dobrim odnosima i sa Kijevom i sa Moskvom, saopštila je da je važno nastaviti razgovore.

Ukrajinske, ruske, njemačke i francuske diplomate razgovarale su o sukobu na istoku Ukraijne u srijedu u Parizu, i dogovorili se da održe dodatne razgovore u Berlinu za dvije nedjelje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da dogovor o dodatnim razgovorima znači da će Rusija ostati na diplomatskom kolosijeku još najmanje dvije nedjelje.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov je rekao da postoji nada za početak ozbiljnog dijaloga sa SAD, ali samo o sekundarnim pitanjima, a ne o fundamentalnim. On je u komentarima na sajtu svog ministarstva objavio da će predsjednik Vladimir Putin odlučiti o sljedećem potezu Rusije, prenio je Rojters.

Putin, koji nedjeljama nije u javnosti govorio o krizi, upozorio je na neodređeni "vojno-tehnički odgovor" ako zahtjevi Rusije budu ignorisani. Vojni analitičari kažu da bi se to moglo odnositii na raspoređivanje raketa.

Agencija TASS je citirala visokog zvaničnika ruskog ministarstva spoljnih poslova Vladimira Jermakova, koji je rekao da se nuklearna raketna kriza između Moskve i Vašingtona ne može izbjeći bez mjera koje će osigurati uzdržanost i predvidivost.

On je rekao da Moskva vjeruje da se Vašington sprema da rasporedi rakete kratkog i srednjeg dometa u Evropi i azijsko-pacifičkom regionu.

Predsjednik SAD Džo Bajden je rekao da neće slati američke ili savezničke trupe da se bore protiv Rusije u Ukrajini, ali je NATO saopštio da stavlja snage u stanje pripravnosti i jača istočnu Evropu dodatnim brodovima i avionima.

Četiri lovca F-16 su poletjela juče iz Danske u Litvaniju, a šest američkih aviona F-15 je sletjelo u Estoniju u srijedu.

SAD: Ništa od gasovoda ako Rusija napadne

Američki Stejt department saopštio je juče da gasovod Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke neće biti otvoren ako Rusija napadne Ukrajinu.

SAD nedjeljama pokušavaju da postignu sporazum sa evropskim partnerima o paketu oštrih sankcija ako Rusija izvrši invaziju.

Njemački kancelar Olaf Šolc sastaće se sa predsjednikom SAD Džoom Bajdenom 7. februara u Bijeloj kući.

Dvojica lidera će "razgovarati o zajedničkoj posvećenosti tekućoj diplomatiji i zajedničkim naporima za odvraćanje dalje ruske agresije protiv Ukrajine", saopštila je portparolka Bijele kuće Džen Psaki.

Bonus video: